Hoofdinhoud

Op internationale dag van de rechten van het kind, 20 november 2023, luisteren we naar de stem van kinderen. Wat zijn hun zorgen? Hoe willen zij werken aan een oplossing? Wat kunnen organisaties, regeringen, maar ook individuen volgens hen doen om te bouwen aan een kindvriendelijke wereld? De zestienjarige Lukman uit Bangladesh is een jonge leider en komt in actie voor de rechten van kinderen. We delen zijn verhaal.

“De termen conflict, klimaatverandering en stijgende prijzen zijn ons allemaal bekend. Ze veroorzaken zorgen en onrust in de wereld. Als je erover nadenkt, zie je dat deze onderwerpen in nauw verband staan met de hongercrisis. 70% van de mensen in de wereld die honger lijden, leven bijvoorbeeld in gebieden die getroffen zijn door oorlog, conflict en geweld. Conflicten veroorzaken voedseltekorten en hoge grondstofprijzen, wat leidt tot een hongercrisis. Ook hebben we door de klimaatcrisis, waarbij de wereldwijde temperaturen en zeespiegel stijgen, vaker te maken met hittegolven, droogtes, overstromingen, cyclonen en bosbranden. Deze problemen maken het moeilijk voor boeren om voedsel te verbouwen en voor mensen met honger om aan voedsel te komen.

In mijn land, Bangladesh, zijn kinderarbeid en kindhuwelijken twee van de grootste problemen die de rechten van kinderen aantasten. Door honger worden ouders met weinig geld genoodzaakt om hun kinderen te laten werken of hun dochters op jonge leeftijd uit te huwelijken.

Een voorbeeld: een vriendin uit mijn buurt droomde ervan om net als andere kinderen haar studie af te maken, maar door armoede werd ze uitgehuwelijkt toen ze in de achtste klas (ongeveer derde jaar middelbareschool) zat. Dit gebeurde in ruil voor een handvol eten. Er zijn duizenden meisjes zoals mijn vriendin in Bangladesh. En dit komt niet alleen voor in Bangladesh, maar in veel verschillende landen over de hele wereld.

Ik geloof dat het mogelijk is om een wereld zonder honger op te bouwen

Lukman (16 jaar), jonge leider in Bangladesh

Door armoede en de hongercrisis sterven kinderen in verschillende delen van de wereld op jonge leeftijd. Maar nu is het GENOEG. Het is de hoogste tijd om onze stem te laten horen tegen honger en ons in te zetten voor mensen die honger lijden. We moeten de vicieuze cirkel van conflict en honger doorbreken, duurzamer gaan leven en de klimaatcrisis bestrijden. Als we nu in actie komen, is het mogelijk om een hongervrije, kindvriendelijke wereld te creëren.”

Jij kan verschil maken voor kinderen. Word kindsponsor en bouw aan een wereld zonder honger waarin de rechten van kinderen centraal staan.