Hoofdinhoud

Saoud is 5 jaar oud. Ze leeft samen met haar vader, moeder, 4 zusjes en broertjes in één van de vele vluchtelingenkampen in Somalië. Door extreme droogte ging het vee van de familie dood in het dorpje waar ze woonden. Er was geen eten meer en de familie had hulp nodig. Dus gingen Saoud en haar familie op weg met de ezelkar, op zoek naar een plek waar ze deze hulp konden krijgen.

“Er is niet genoeg eten en de kinderen zijn klein en ondervoed. Ik moet elke dag bedenken wat ik kan doen om mijn kinderen eten te geven,” vertelt vader Saman.

Saman

De situatie in Somalië

Somalië is een onveilig land. In veel gebieden is een terreurorganisatie de baas. Er zijn gewapende conflicten en aanslagen en burgers zijn vaak het slachtoffer. Naast onveiligheid is extreme droogte een groot probleem. Het regent soms maanden tot een jaar niet. Hierdoor overlijdt vee. Geen vee betekent niet GENOEG eten en geen inkomsten voor de families. Dus vluchten duizenden mensen naar een betere plek om te overleven.  

Vriendschap tussen Saoud en Aisha

De 5-jarige Saoud vertelt in de aflevering van 23 en 24 december van EO Metterdaad over haar leven in het vluchtelingenkamp. Op een dag ziet ze een ezelkar aankomen met een ander klein meisje: Aisha. De twee meisjes sluiten gelijk een bijzondere vriendschap en Saoud neemt Aisha op sleeptouw. “Het leven is moeilijk hier. Soms hebben we geen eten. Er is niet veel te doen, maar soms ligt er iets op de grond waarmee we kunnen spelen. Ik ga hier naar school, ga je mee?” Samen lopen ze naar de school om Aisha in te schrijven. Aisha beseft amper wat er gebeurd als ze schoolboeken krijgt. “Moeten we deze boeken delen? Zijn die allemaal voor mij?,” vraagt ze vol ongeloof.

Collega Willianne van Slooten ging mee met EO Metterdaad naar Somalië en vertelt hoe het land indruk op haar maakte in dit blog over Somalië.

Dit is hoe wij kinderen als Aisha en Saoud helpen:

Aisha en Saoud zijn niet de enige twee kinderen in het vluchtelingenkamp. Duizenden kinderen komen aan en hebben niets bij zich. Ze zijn ondervoed, gaan niet naar school en hebben acuut hulp nodig. World Vision helpt deze kinderen en zegt GENOEG tegen honger in Somalië. Wij geven voedselhulp en voor kinderen als Aisha en Saoud werken we onder andere aan een plek in dit vluchtelingenkamp waar kinderen veilig op kunnen groeien. Dit kindcentrum helpt kinderen bijvoorbeeld met het verwerken van trauma’s en het omgaan met de gebeurtenissen. Ook trainen we de inwoners over de rechten van het kind om mishandeling en misbruik te voorkomen. Lees hier meer over ons project in Somalië.

Geef voor Somalië

Help mee, zeg ook GENOEG tegen de honger in Somalië en geef voor kinderen als Aisha en Saoud. Zodat hun toekomstdromen lukken: “Ik wil aan de universiteit studeren en mijn moeder trots maken. Zodat ik GENOEG geld heb en mooie jurken kan kopen voor m’n moeder,” vertelt Aisha.