Er bestaat een wereld... waar kinderarbeiders weer kind mogen zijn!

Helaas is het nog steeds zo dat kinderen overal ter wereld worden uitgebuit door mentaal en fysiek gevaarlijk werk. Kinderarbeid verstoort scholing en ontwikkeling op de lange termijn - de ergste vormen zijn slavernij, mensenhandel, seksuele uitbuiting en gevaarlijk werk. Waarbij kinderen het risico lopen op verwonding of een ernstige ziekte. In sommige gevallen is de kans aanwezig dat ze overlijden. 

Door kinderarbeid wordt de jeugd van het kind ontnomen. In de meeste gevallen is het gevaarlijk werk dat de redelijke uren overschrijdt. Kinderarbeiders zijn kwetsbaar voor misbruik en hun gezinnen zitten vaak gevangen in een cyclus van armoede. Ze werken in oneerlijke omstandigheden die hun ontwikkeling belemmeren in plaats van stimuleren. 

 

Feiten over Kinderarbeid

Icon 73 miljoen

Vandaag de dag werken er 264 miljoen kinderen als kindarbeider.

Kinderarbeid

58% van de kinderen werken in de landbouw, tegen alle verwachtingen in. 

Alert kinderarbeid

Het aantal kinderarbeiders is sinds 2000 met één derde verminderd. 

Biedt u kinderen, zoals Sokchan, een plek waar ze veilig zijn?

Neem bijvoorbeeld Sokchan, die werd geboren in een sloppenwijk in Bangladesh. Toen hij zes jaar oud was, moest hij van school om te helpen in de steenfabriek. Zijn ouders waren heel arm en hadden het geld hard nodig! Dag in dag out sjouwde het kleine ventje met loodzware stenen. Niet dat het veel opleverde: samen met zijn drie broers en moeder, die ook in de fabriek werkten, verdiende hij minder dan een euro per dag! Maar voor het gezin was dat het verschil tussen iets en niets. Ik word er altijd een beetje stil van als ik zulke verhalen hoor. Want kinderen horen toch niet te werken in fabrieken, mijnen en op vuilnisbelten? Ze mogen toch niet als oud vuil worden verhandeld of onder dwang in de prostitutie belanden? Gelukkig bestaat er ook een andere wereld. Een plek waar kinderen kunnen ontsnappen aan geweld en misbruik. Waar ze niet de hele dag hoeven te werken, maar veilig zijn en naar school kunnen. Bij World Vision noemen we dat ‘Child Safe Zones’.

Op steeds meer plaatsen in de wereld creëert World Vision deze veilige zones voor kinderen. Daarbij werken we altijd samen met lokale organisaties. De kinderen kunnen hier spelen en naar school, maar krijgen ook psychosociale ondersteuning. Dat is hard nodig, want veel kinderen hebben afschuwelijke dingen gezien of meegemaakt.  Ook Sokchan vond bescherming in een Child Safe Zone. Maar we deden meer: nadat we de eigenaar van de steenfabriek en zijn ouders hadden overtuigd, mocht Sokchan weer gewoon naar school. Daardoor krijgt hij de kans op een betere toekomst.  Met uw gift kunnen we kinderen de bescherming bieden die ze zo hard nodig hebben. Kunnen deze kinderen op u rekenen?

Sokchan kinderarbeid