Hoofdinhoud

Oeganda – Onderwijs voor vluchtelingkinderen

Samen met lokale partners werken we aan toegang tot goed onderwijs voor de vluchtelingkinderen in Oeganda.

Onderwijs in vluchtelingenkampen in Oeganda wordt niet gesteund door de overheid. Vluchtelingen krijgen in Oeganda toegang tot een stukje land, maar zijn grotendeels afhankelijk van hulporganisaties. Maar 66% van de vluchtelingkinderen gaat naar de basisschool. En maar 15% van deze kinderen naar het voortgezet onderwijs.

Voor de kinderen die wel toegang hebben tot onderwijs, is de kwaliteit vaak slecht. Gemiddeld is er één leraar voor elke 83 kinderen en delen vaak meer dan 150 kinderen één klaslokaal. Door langdurige schoolsluiting tijdens de COVID pandemie, zijn er veel leerachterstanden en is het aantal tienerzwangerschappen met ruim 20% toegenomen.

Dit is hoe we helpen met onderwijs in Oeganda

Toegang tot onderwijs

Samen met lokale partners slaan we de handen ineen om gelijke toegang tot goed onderwijs te realiseren voor zowel vluchtelingkinderen als de Oegandese kinderen die in de omgeving van de vluchtelingenkampen wonen. In totaal worden 30 basisscholen, 10 middelbarescholen en 13 programma’s voor versneld onderwijs voor oudere kinderen ondersteund.

Aandacht voor kwetsbare kinderen

Er worden campagnes georganiseerd om kinderen terug in school te krijgen en kwetsbare kinderen en nieuwe vluchtelingen worden ondersteund om zich in te schrijven voor school. Er is speciale aandacht voor tienermoeders, door middel van het aanbieden van ruimtes waar ze hun kinderen kunnen voeden en waar er op hun baby’s kan worden gepast.

Aanstellen en trainen van leraren

Er worden nieuwe leraren aangenomen en alle leraren ontvangen salaris. Deze leraren zullen ook trainingen ontvangen om het niveau van onderwijs te verbeteren. Ook zullen extra klaslokalen gebouwd worden om te zorgen dat kinderen genoeg ruimte hebben.

Daarnaast richt het project zich op het verbeteren van de beschermingsactiviteiten in de scholen. Leraren worden getraind op het identificeren van beschermingsproblemen en de kinderen krijgen psychosociale sessies aangeboden.

Dit project wordt gefinancierd door de Europese Unie. De opvattingen en meningen die worden geuit zijn echter uitsluitend die van de auteur(s) en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van de Europese Unie. De Europese Unie kan hiervoor niet verantwoordelijk worden gesteld.

Was dit interessant of nuttig? Deel dit project met je netwerk!