A World Vision employee in Tanzania hard at work at his desk

Transparantie

CBF-erkenning

World Vision Nederland draagt hetCBF-keurmerk sinds januari 2003, dat aangeeft dat er toezicht is op ons bestuur, beleid, de bestedingen en onze fondsenwerving. Een van de criteria is dat we maximaal 25% van de kosten uitgeven aan fondsenwerving. Daar voldoen wij ruimschoots aan.  

Wat betekent deze Erkenning?

De Erkenning is het keurmerk voor goede doelen dat door het CBF, Toezichthouder Goede Doelen wordt uitgegeven. Met de Erkenning laten organisaties zien dat ze voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Voor grotere organisaties gelden uiteraard andere eisen dan voor kleinere. Maar liefst 4,4 miljard euro aan geefgeld staat onder toezicht van het CBF. Aan een Erkend Goed Doel kun je gerust geven omdat je ervan uit kunt gaan dat de organisatie daadwerkelijk bijdraagt aan een betere wereld, zorgvuldig omgaat met elke euro, verantwoording aflegt en zich onafhankelijk laat controleren.

Het CBF-Erkenningspaspoort

Het CBF-Erkenningspaspoort toont op een eenduidige en neutrale wijze de belangrijkste informatie van een Erkend Goed Doel. Transparantie in één oogopslag dus. Het paspoort bevat zowel kwalitatieve informatie over de doelstelling en activiteiten van de organisatie als financiële kengetallen. Deze laatste zijn door het CBF gevalideerd. Je kunt ons CBF-Erkenningspaspoort hier bekijken.

ANBI-verklaring

World Vision Nederland heeft een ANBI verklaring (Algemeen Nut Beogende Instelling). Dit betekent dat uw sponsorbijdrage, gift of donatie aan World Vision Nederland fiscaal aftrekbaar is

(RSIN: 006337429). 

ISO: 9001 

Sinds 2006 is World Vision Nederland gecertificeerd volgens de internationale kwaliteitsnorm ISO 9001. Deze norm stelt eisen aan kwaliteitsmanagementsystemen en helpt organisaties om processen continu te verbeteren. De certificering toont aan dat we systematisch werken aan kwaliteit, transparantie en betrouwbaarheid in onze organisatie en dienstverlening. 

Partos

Naast de ISO-certificering beschikt World Vision Nederland sinds 2021 ook over de Partos 9001-verklaring. Dit keurmerk is ontwikkeld door branchevereniging Partos en is specifiek afgestemd op organisaties in de ontwikkelingssamenwerking. Het is een sectorgerichte toepassing van ISO 9001 en houdt rekening met de unieke context van ons werk. De verklaring bevestigt dat we voldoen aan hoge kwaliteitsnormen op het gebied van samenwerking, effectiviteit en verantwoording. 

Meisjes in Sri Lanka die aan schoolwerken in een klaslokaal

Core Humanitairian Standards  

World Vision Nederland is ondertekenaar van de Gedragscode van het Internationale Rode Kruis en NGO’s in rampenresponsprogramma’s. Wij bieden humanitaire en ontwikkelingshulp aan mensen in nood. Hulp wordt verleend ongeacht ras, geloof of nationaliteit van de ontvangers en zonder enige vorm van nadelige discriminatie. 

In haar werk houdt World Vision Nederland zich aan de Sphere-standaarden. Deze standaarden zijn opgesteld om de kwaliteit van humanitaire interventies te verbeteren en bevatten een reeks protocollen, regels en processen. Ze vormen de minimale norm voor elke humanitaire respons. 

De Core Humanitarian Standards (CHS) Alliance is een wereldwijde alliantie van humanitaire en ontwikkelingsorganisaties die zich inzetten om hulp effectiever te maken voor mensen. World Vision International, als internationale partnerorganisatie, is lid van deze alliantie en is onafhankelijk geverifieerd via het Humanitarian Quality Assurance Initiative. World Vision Nederland heeft een zelfevaluatie uitgevoerd om onze afstemming met de Core Humanitarian Standards te beoordelen. 

Waar geven we ons geld aan uit   

World Vision Nederland besteedde in het afgelopen boekjaar (1 oktober 2023 t/m 30 september 2024) 93,1% aan de doelstellingen. Dit deden we samen met meer dan 32,735 donateurs en kindsponsors. Hiermee bereikten we 4,4 miljoen mensen, waarvan meer dan 2,4 miljoen kinderen in 26 landen. 

Ons hele jaarverslag van 2024 kunt u hier vinden. 

Goede Doelen Nederland 

World Vision Nederland is als erkend goed doel lid van Goede Doelen Nederland. Veel van de normen, codes en richtlijnen die Goede Doelen Nederland hanteert zijn opgenomen in de normen van de Erkenningsregeling van CBF. 

Donoren

Als een project gefinancierd is door een donor plaatsen wij een logo met een link naar de website van de donor. Per donor zijn er specifieke afspraken die gemaakt worden over zichtbaarheid, hierdoor zie je soms verschillen op onze project pagina’s. Mocht je hier vragen over hebben, stuur een mail naar communicatie@worldvision.nl

Wij werken onder andere samen met: 

Beloningbeleid directie 

De beloning van de directeur-bestuurder is getoetst aan de Regeling Beloning Directeuren van Goede Doelen Nederland.  

Goede Doelen Nederland hanteert een maximum voor de beloning van directeuren. De beloning wordt berekend op basis van de BSD-score (Basis Score voor Directiefuncties). Jaarlijks wordt de BSD-score vastgesteld, na beoordeling door de Raad van Toezicht. 

Voor meer informatie over ons beloningbeleid directie zie ons jaarverslag.

Meerjarenstrategie periode 2020-2025 

De overkoepelende strategie voor 2021–2025 is:  

  • Onze visie voor 2025: leven in al zijn volheid voor 10 miljoen kwetsbare kinderen. 
  • Ons gebed: de wil om dit mogelijk te maken in 50.000 harten in Nederland 

In de strategie van World Vision Nederland voor boekjaar 2021–2025 hebben we drie strategische doelen vastgesteld: meer impact, voor meer kwetsbare kinderen; duurzamere financiering, van meer donateurs; meer betrokken harten en meer invloed, gebaseerd op een sterkere zichtbaarheid van de identiteit van World Vision. 

Voor meer informatie zie het jaarverslag

World Vision employees and children in a circle playing games

Voor kinderen.

Voor verandering.

Voor leven

Klachtenprocedure 

Bent u niet tevreden over de werkwijze of de werkprocessen van World Vision?

Neemt u alstublieft contact met ons op en deel uw ontevredenheid. Wij horen graag uw opmerkingen. Dit geeft ons een mogelijkheid om als organisatie te leren en verbeteringen door te voeren en onze service te verbeteren. World Vision neemt elke klacht serieus. We zullen ons altijd inzetten om uw klacht zo snel mogelijk in behandeling te nemen en naar tevredenheid te beantwoorden en op te lossen. Ons streven is om klachten binnen veertien werkdagen af te handelen. Als in specifieke situaties blijkt dat meer tijd nodig is, dan zullen we u hiervan op de hoogte stellen en aangeven op welke termijn we uw klacht inhoudelijk kunnen beantwoorden. Uw klacht wordt behandeld door een medewerker van de afdeling waar de klacht over gaat, indien nodig in overleg met de leidinggevende.

Mocht u niet tevreden zijn met de afhandeling, dan zal uw klacht doorgegeven worden naar het managementteam. Mocht de klacht nog steeds niet naar tevredenheid zijn afgehandeld, dan kunt u in beroep gaan bij de directie. Als u daarna nog steeds niet tevreden bent over de afhandeling van uw klacht, dan kunt u beroep aantekenen bij het onafhankelijke klachtencomité van Partos. Dit klachtencomité doet een uitspraak over de juistheid van de afhandeling van uw klacht.  

Contactinformatie 

Telefoon: 033 – 4643 444   
Maandag t/m vrijdag van 9:00 – 17:00 uur  
E-mail: info@worldvision.nl 

Links en downloads