Bob Pierce

Organisatie & Geschiedenis

Geschiedenis

De historie, evenals de toekomst, van World Vision is verweven met de harten en de acties van mensen. Mensen die inspirerend werk hebben verzet, soms fouten hebben gemaakt, steeds weer gezocht hebben naar de beste manier om samen kwetsbare kinderen verandering te bieden. 

Hoe het begon: een gebroken hart
Halverwege de vorige eeuw was de Amerikaan Bob Pierce op reis in China. Een Amerikaanse lerares, Tena Holkenboer, stelde hem voor aan een gehavend, verlaten meisje met de naam White Jade. Tena had de middelen niet om voor White Jade te zorgen. Bob gaf de vrouw zijn laatste vijf dollar en beloofde dat hij vanaf die dag elke maand vijf dollar zou sturen, zodat Tena voor het meisje kon blijven zorgen. De ontmoeting was een keerpunt in Bobs leven. Zijn lijfspreuk was: ‘Laat mijn hart gebroken zijn door die dingen die Gods hart breken (‘Let my heart be broken by the things that break the heart of God’). In 1950 richtte hij World Vision op en drie jaar later startte het eerste kindsponsorprogramma. Nu telt de organisatie wereldwijd ruim 35.000 medewerkers. 

Een Nederlands gezicht
World Vision Nederland startte in 1981. Tot de aanstelling van Anita Delhaas als de derde directeur van World Vision Nederland, was het een kleine stichting. Samen met een kundig bestuur bracht zij de organisatie verder en gaf World Vision een eigen Nederlands gezicht. Onder meer door verbinding te zoeken met het toenmalige ministerie van Ontwikkelingssamenwerking, door samenwerkingen aan te gaan met ambassadeurs, en dankzij de eerste Nederlandse fondsenwervingscampagne Zip your Lip. Vanaf halverwege de jaren negentig groeide World Vision Nederland tot bijna 10.000 sponsors. 

Medewerkers

Bij World Vision werken bijzonder betrokken en gemotiveerde mensen. Het team bestaat uit 37 vaste medewerkers en uit meerdere enthousiaste stagiaires en vrijwilligers.

De Raad van Bestuur wordt ingevuld door Marco van der Graaf (directeur-bestuurder). Het managementteam bestaat uit Cynthia Hogeveen (manager Finance & Operations), Brenda Rozemuller (manager internationale programma’s en grants) en Samuel Visser (manager fondsenwerving en communicatie).

Raad van Toezicht

World Vision Nederland heeft een Raad van Toezicht. Deze bestaat uit: mevrouw I.J.M. Allemekinders-Pols MSc (voorzitter), mevrouw K.M. Anderson (vertegenwoordiger World Vision International), de heer drs. H. A. L. Boonstra, de heer drs. J. van Renselaar, de heer W. Wassenaar, de heer A.J. van Wessel MSc en mevrouw A.M.J. Leene. 

Statuten

Keurmerken en gedragscodes