Zein, 6 jaar oud, laat de verwoesting in de haven zien dicht bij zijn huis

Kinderen in Beiroet kwetsbaarder voor COVID-19 in nasleep van explosies

21/08/2020

Gezinnen worstelen nog met de nasleep van de explosie in Beiroet en een instortende economie. Ondertussen zijn kinderen nu nóg kwetsbaarder doordat het aantal COVID-19 besmettingen in Libanon stijgt.

Meer dan 300.000 mensen zijn dakloos geworden als gevolg van de allesverwoestende explosie, waarbij minstens 220 mensen om het leven zijn gekomen en duizenden mensen gewond raakten. Libanon heeft deze week een van de hoogste dagelijkse COVID-19-gevallen geregistreerd, met meer dan 300 geregistreerde besmettingen op 1 dag. Libanon heeft tot dusver in totaal meer dan 7.400 geregistreerde COVID-19 besmettingen.

Medewerkers van World Vision Libanon waarschuwen dat de huidige situatie, waarin 80.000 ontheemde kinderen verblijven in overvolle huizen van familieleden, vrienden en schuilplaatsen, een potentiële aanjager van nieuwe infecties is. Bovendien staan ​​ziekenhuizen onder enorme druk om de slachtoffers van de explosie op te vangen en zouden ze niet in staat zijn om een ​​toename van COVID-19-gevallen op te vangen. Persoonlijke beschermingsmiddelen gingen ook verloren bij de explosie en de watersystemen werden beschadigd, waardoor het moeilijker is voor mensen om alle hygiëne-voorschriften te volgen en daarmee het risico op overdracht van het coronavirus te verkleinen.

“Mensen zijn op straat bezig met het opruimen en worden herenigd met hun dierbaren die de explosie hebben overleefd. Ziekenhuizen die al onder druk stonden om COVID-19-patiënten te behandelen, worden nu ook overspoeld met mensen die ernstig gewond zijn geraakt door de explosie. Het is begrijpelijk dat mensen doen wat er gedaan moet worden, maar de nasleep van de explosie creëert helaas de perfecte omstandigheden om het risico op verspreiding van het virus te vergroten'', aldus Hans Bederski, de nationale directeur van World Vision Libanon.

Een enorme toename van het aantal COVID-19-besmettingen is het laatste wat dit land nu kan gebruiken, maar helaas is dat de situatie waarmee we worden geconfronteerd.
Hans Bederski, directeur World Vision Libanon

World Vision zorgt voor persoonlijke beschermingsmiddelen en is begonnen met het verstrekken van voedsel, hygiënekits, onderdak en psychosociale ondersteuning aan mensen in enkele van de buurten die het zwaarst zijn getroffen door de explosie. Ook spant World Vision zich in om huizen te repareren.

“We werken in een uiterst complexe situatie en de explosie in Beiroet heeft de risico's voor kinderen alleen maar vergroot. Niet alleen worstelen veel kinderen met wat ze hebben meegemaakt, maar ze maken zich ook zorgen over hun toekomst en waar ze hun volgende maaltijd vandaan zullen halen,'' aldus Rami Shamma, operationeel directeur van World Vision Lebanon.

"Daarom bieden we acute hulp aan 120.000 mensen om in de basisbehoeften te voorzien. Dit is geen gemakkelijke taak, omdat wegen nog steeds geblokkeerd zijn door puin, er nog steeds gezocht wordt naar lichamen en omdat er veel infrastructuur beschadigd is. Dit alles terwijl ook onze eigen hulpverleners veel verdriet hebben om de mensen die zij zijn verloren door de explosie, en de verwondingen die ze hebben opgelopen. En ook de hulpverleners zelf kennen natuurlijk de dreiging van het virus."