Jongen met geit in Kenia

28-02-2018

Honger en Dorst in Oost-Afrika

Over de droge Nanaam-vlakte loopt een jongen samen met zijn geit naar huis. In Nanaam (Kenia) heeft de extreme droogte geleid tot conflicten en onveiligheid. Koeien, geiten en schapen worden gestolen door rovers. Mensen leven in angst. Er is geen regen, geen gras en geen water.

In september 2017 zijn vijf mensen gestorven, ze waren onderweg naar een ander gebied. “We weten zeker dat het de droogte was, het waren een stel herders met hun kinderen. Echter hebben ze hun eindbestemming niet gehaald. Twee van de vijf waren kinderen. Ze stierven langs de weg”, aldus Chief Michael Losuri.

Geiten in Kenia vermoeid door droogte World Vision

Op de foto hierboven ziet u twee geiten. Één van hen ligt vermoeid op de grond. De meeste dieren zijn gestorven door honger en dorst. We zien dat de cultuur in de gemeenschap is veranderd. Veehouders slachten hun dieren nu voordat de dieren sterven, in het verleden hoopten ze dat de dieren op tijd zouden herstellen. Nu is dat anders. De nood is hoog. Zo ook bij Lopenyon en haar kleinkinderen. Het gezin heeft drie dagen zonder voedsel gelopen in hoge temperaturen van 38 °C. Iedere dag liepen ze 32 km. De familie had vier koeien, 100 geiten en vijf ezels. Op twee ezels na zijn alle dieren gestorven. Ze hebben voedsel, medicijnen en water nodig. 

Noodhulp van World Vision

John werkt als verpleegkundige in het Nanaam Health Center. Hij behandelt hier 37 mensen die lijden onder ernstige ondervoeding en 184 mensen met matige ondervoeding. De behandelingen van John zijn mogelijk door de constante aanvoer van Plumpy Nut. Met de hulp van World Vision worden de meest kwetsbare kinderen in Kenia behandeld. Plumpy Nut is verpakt voedsel. Een verpakking van 92 gram bevat maar liefst 500 kilocalorieën. Het is gemaakt van pinda’s en verrijkt met vitaminen en mineralen. Plumpy Nut is goedkoop, lang houdbaar en eenvoudig toe te dienen. Daarom kunnen we dit goed gebruiken in het Nanaam Health Center. 

Niet alleen in Kenia is de nood hoog. Maar ook in Somalië, Zuid-Soedan en Ethiopië. De noodhulp is gericht op het verlenen van humanitaire hulp aan 24 miljoen mensen. We streven ernaar om de gezondheid, voeding, bescherming van kinderen, middelen van bestaan, onderdak, onderwijs en water- en sanitatie behoeften van de meest kwetsbare kinderen en hun gezinnen in al deze landen te vervullen. Ons uiteindelijke doel is om kinderen te helpen overleven en terug te keren naar school.