Hoofdinhoud

Het is een jaar geleden dat de verwoestende aardbevingen in Syrië en Turkije plaatsvonden. World Vision kwam gelijk in actie. Marco van der Graaf, directeur van World Vision Nederland, bracht in januari een bezoek aan Turkije om te zien wat de impact is van de hulp en wat er is gedaan met de opbrengst van de Giro555 actie.

Na de verwoestende aardbevingen op 6 februari 2023 kwam World Vision gelijk in actie. Meer dan 32 duizend kinderen kregen psychosociale ondersteuning. Daarna kregen mensen cash vouchers (een bedrag wat mensen kunnen besteden naar eigen inzicht). Hier kon onder andere water van gehaald worden. Ook zorgde World Vision voor lesmaterialen voor scholen en is er in samenwerking met de lokale bevolking gewerkt aan het herstellen van scholen en het realiseren van noodwoningen.

Bezoek aan Turkije

Op 16 januari was Marco van der Graaf met twee andere collega’s uit Nederland en het team van World Vision in Antakya in de provincie Hatay. Hij zag daar de verwoesting die de aardbeving heeft veroorzaakt:

“Alles is verwoest. Er staat letterlijk niets meer overeind. Alle winkels zijn verwoest, de kerk is verwoest. Het is winter, het regent. Mensen wonen in containers en hebben geen goed huis. Het is niet makkelijk om hier, in deze tijd, op deze manier te moeten wonen,” vertelt Marco vanuit Antakya in de provincie Hatay.

Het team van World Vision bezocht onder andere een noodopvang waar gezinnen wonen die geen huis meer hebben. Ze bezochten ook een kindvriendelijke ruimte; een plek waar kinderen terecht kunnen voor psychosociale ondersteuning. Hier ontmoetten ze ook partnerorganisaties en spraken met hen over de gevolgen van de aardbeving.

Impact Giro555 aardbeving Turkije

In totaal heeft de Giro555 actie 128 miljoen euro opgebracht, dat door 12 organisaties is besteed aan de wederopbouw van de getroffen gebieden.