Wist jij dit?

Honger is een van de drijvende krachten achter kinderarbeid

“Mijn vader is ziek. Als ik niet werk, hebben we honger.”

– Mujeb, 12

Miljoenen kinderen zijn de dupe van een ongelijk voedselsysteem. Zoals bijvoorbeeld de twaalfjarige Mujeb uit Afghanistan. In plaats van wakker te worden om te spelen en te leren met zijn leeftijdsgenootjes, draagt hij de zware last die geen enkel kind ooit zou moeten dragen: zorgen voor de volgende maaltijd voor zijn familie.

*Mujeb is een pseudoniem.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Mujeb gaat elke ochtend met zijn vriend naar de berg om te graven en stenen te breken. Werkend in de brandende zon, ademt Mujeb het stof van de gebroken stenen in. Zijn hoofd wordt te heet en tijdens het breken van de stenen gaat zijn neus bloeden. Er zijn veel gevaren en risico’s en het werk is levensgevaarlijk.

Als er bijvoorbeeld een steen op je hoofd valt, ga je dood.

“Ik werk van 6 uur ’s ochtends tot 6 uur ’s avonds.”

— Mujeb, 12

Mujeb is een zorgzame en toegewijde jongen. Hij is ook een goede vriend. Ondanks zijn dagelijkse strijd heeft hij nog steeds grote dromen voor de toekomst. Hij wil graag leraar worden, maar doordat hij moet werken voor zijn gezin, kan niet naar school.

“Ik breek alleen stenen.

Het is mijn droom om leraar te worden, maar als ik hier werk, hoe kan mijn droom dan uitkomen?”

— Mujeb, 12

Mujeb’s verhaal is helaas geen uitzondering. Door droogte, klimaatverandering en economische + sociale crises hebben miljoenen kinderen in Afghanistan geen toegang tot voedsel en worden ze gedwongen om te werken.

Kinderarbeid heeft verwoestende gevolgen.

Niet alleen voor de gezondheid, maar ook voor de waardigheid en het zelfvertrouwen van kinderen. Het ontneemt hen de kans om kind te zijn en om onderwijs te volgen. Dit maakt het zicht op een betere toekomst alleen maar moeilijker.

Samen zeggen we: GENOEG is GENOEG

Wij hebben er GENOEG van. Kinderen zouden nooit gedwongen moeten worden om te werken en geen enkel kind hoeft honger te lijden. Er is genoeg voedsel over de hele wereld. World Vision is daarom haar grootste voedselhulpactie ooit gestart en we hebben jouw hulp nodig.

Stel je eens voor hoe het leven van Mujeb (en vele andere kinderen) eruit zou zien als honger niet elke beslissing in zijn leven zou bepalen. Als hij genoeg had om veilig van zijn kindertijd te genieten.

Dankzij jouw hulp kunnen kinderen die geconfronteerd worden met extreme honger en alle gevolgen daarvan, herstellen en bouwen aan een toekomst. Help je mee?

Wordt donateur om kinderen en gezinnen in landen als Afghanistan te helpen!

Jouw gift verandert levens


Hiermee help jij kinderen zoals Mujeb:

  • Directe noodhulp: voedzaam eten, schoon water, onderdak en gezondheidszorg
  • Het voorkomen van (seksueel) geweld, uitbuiting en kinderarbeid
  • Kindvriendelijke opvangplekken
  • Bescherming en herstel voor slachtoffers
  • Steun en trainingen voor gezinnen om veerkrachtig en zelfvoorzienend te worden
  • Onderwijs