Hoofdinhoud

Wat zijn de grootste en belangrijkste dagen van jouw leven? Denk je nu aan de dag waarop je bent afgestudeerd, getrouwd of een baby hebt gekregen? Dit zijn zeker grote en belangrijke dagen, maar de belangrijkste dagen zijn de dagen die je je niet herinnert: de eerste 1.000 dagen van je leven.

Onderzoeken van biologen, neurowetenschappers en deskundigen op het gebied van de ontwikkeling van jonge kinderen, zijn het erover eens dat de periode tussen de bevruchting en de leeftijd van twee jaar een eenmalige periode is die bepalend is voor je gezondheid, groei en de ontwikkeling van je hersenen.

Ouders willen het beste voor hun kinderen, maar 200 miljoen kinderen in ontwikkelingslanden slagen er niet in volledig te kunnen ontwikkelen. Slechte voeding, ziektes, gevaren van klimaat en geweld zijn enkele hoofdoorzaken.

Doordat kinderen niet volledig kunnen ontwikkelen gaat dat ten koste van het kind, maar ook van de lokale en wereldwijde economie. Het verlies aan productiviteit en economische groei, als gevolg van ondervoeding, kost de wereld 3 biljoen dollar per jaar en tussen de 3-16% van het BBP van de afzonderlijke landen. COVID-19 heeft de situatie nog erger gemaakt. De economische kosten, van de door de pandemie veroorzaakte ondervoeding, worden geschat op 29 miljard dollar.

Het goede nieuws is dat we er iets aan kunnen doen! Overal ter wereld helpen kindsponsors om baby’s de beste start in het leven te geven via de kindsponsorprogramma’s van World Vision. Samen geven we gezinnen de kennis, vaardigheden en veerkracht om het ouderschap te verbeteren en inzicht te krijgen in de vroege ontwikkeling van kinderen, gezondheid, voeding en kinderbescherming.

Want, wat gebeurt er als je een baby de beste start in het leven geeft?

1. Ouders bundelen hun krachten

Een baby krijgen kan een grote verandering zijn voor gezinnen, of het nu de eerste in het gezin is of de zesde. Voor gezinnen die in armoede leven, kan die verandering overweldigend zijn – nog een mond om te voeden, nog een toekomst om over na te denken. Kindsponsoring ondersteunt ouders en verzorgers in hun opvoedingsreis. Het leren van technieken om veerkrachtig op te voeden en een plek waar moeders een ondersteunend netwerk kunnen vinden. Door vrouwen en verzorgers met elkaar in contact te brengen, ontstaan ook sterkere gemeenschappen.

Hermelinda is de moederbegeleider van het programma in haar gemeenschap Concepción Chiquirichapa in Guatemala. “We houden gesprekken met moeders over het belang van moedermelk, gezond eten en verzorgen met liefde. Ook stimuleren we spelletjes voor kinderen en moeders die helpen bij het opbouwen van hechting.” zegt Hermelinda.

2. Betere voeding op het menu

Goede voeding is essentieel voor de vroege groei en ontwikkeling van een kind. Via kindersponsoring bieden programma’s voorlichting en steun aan gezinnen om ervoor te zorgen dat baby’s en jonge kinderen gezond en sterk opgroeien. Moeders en verzorgers ontvangen steun voor borstvoeding en kookdemonstraties met lokaal geproduceerde, betaalbare groenten en ingrediënten. Dit helpt ouders hun baby’s de voeding te geven die ze nodig hebben om goed te groeien waardoor ze een essentiële basis voor het leven krijgen.

Tann, moeder van twee kinderen, geeft haar kinderen voedzame en evenwichtige maaltijden, zodat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben om zich volledig te ontwikkelen. Tann is moeder van twee gesponsorde kinderen. Haar jongste dochter Pheak (3 jaar) was ondervoed voordat ze naar de ondersteunende programma’s in Kralanh, Cambodja, ging.

“Vroeger had mijn kind ondergewicht, maar nu is ze aangekomen”, zegt Tann. “Ik heb veel geleerd, vooral over de gezondheid van kinderen. Ik krijg de kennis en kan het dan in de praktijk brengen in mijn gezin. Ik heb thuis de aanvullende voeding gekookt en mijn kind is aangekomen.” Doordat Pheak is aangekomen heeft ze meer kans heeft om ziektes te bestrijden, haar fysieke groeimijlpalen te halen en minder medicijnen nodig heeft die het gezinsbudget belasten.

3. Ouderschap wordt positief

Een huilende baby of een peuter met een driftbui kan soms genoeg zijn om elke ouder tot het uiterste te drijven. De programma’s van World Vision bieden waardevolle opvoedingsvoorlichtingen om gezinnen te helpen om hun zelfvertrouwen en kunde als ouder te versterken. In sommige gemeenschappen wordt geweld gebruikt als een gebruikelijke vorm van discipline, maar steungroepen helpen ouders en zorgverleners positieve opvoedingsalternatieven te ontdekken. Zo leren ze hoe ze met liefde en zorg kunnen opvoeden, wat ervoor zorgt dat kinderen opgroeien in een warme, liefdevolle omgeving waar ze worden verzorgd en beschermd.

4. Preventie krijgt aandacht

Het is geen geheim dat de meeste gezondheidsproblemen het best kunnen worden aangepakt door preventie, in plaats van genezing. In gemeenschapsgroepen die mogelijk worden gemaakt door kindersponsoring, krijgen vaders en moeders voorlichting over belangrijke onderwerpen zoals, de bescherming van hun kinderen tegen ziekten, het belang van vaccinaties en het volgen van de groei en ontwikkeling van kinderen, zodat eventuele problemen vroegtijdig kunnen worden opgespoord en behandeld. Wanneer ouders en verzorgers de kennis en toegang tot gezondheidszorg hebben, krijgen baby’s de kans de best mogelijke start in het leven te hebben!

Met de hulp van sponsors kan de moeder van de vijfjarige Robin ervoor zorgen dat hij gezond en sterk opgroeit. Dankzij de toiletten en het stromend water, die vlak bij hun huis in een gemeenschap in Bangladesh zijn geïnstalleerd.

Op dit moment helpt kindsponsoring om baby’s over de hele wereld de beste start in het leven te geven. Wil je meer informatie over hoe jij kunt bijdragen aan de toekomst van een kind?