Hoofdinhoud

De 9-jarige Sahar vluchtte met haar familie uit Noord-Syrië voor het geweld. Ze kwamen terecht op een plek waar ze zochten naar veiligheid en geborgenheid. Een fijne plek waar Sahar naar een andere school zou kunnen. Toch moest Sahar ook deze school verlaten uit angst voor gevaar. De weg naar school toe was lang en daardoor gevaarlijk. Toch blijft Sahar hopen: “Ik wil mijn opleiding afmaken en dokter worden!”

De moeder van Sahar ziet hoe graag haar dochter naar school wil en begint met thuisonderwijs. Het is niet perfect, maar Sahar leert weer en daar is ze erg blij mee en dankbaar voor.

Dan staat het leven van de 9-jarige en haar ouders van de een op de andere dag stil. Een aardbeving vernietigt het huis van het gezin. De plek waar ze veilig was, zich thuis voelde en zich kon ontwikkelen tot de persoon wie ze wil zijn. Het gezin is dakloos en keert wanhopig naar één van de vele vluchtelingenkampen, hopend op onderdak en voedsel.

Sahar gaat naar school in Syrië
Sahar gaat naar school in Syrië

Angst voor school

In het vluchtelingenkamp ontmoet Sahar een psycholoog. Zij merkt op dat Sahar bang is geworden voor school. De psycholoog gaat met haar in gesprek. Sahar krijgt psychologische hulp van een partner van World Vision waardoor ze minder bang wordt voor school en haar trauma’s kan verwerken. Langzaam wordt de angst van Sahar minder, ze bloeit op en gaat weer naar school. Nu zijn we een jaar later.

Sahar kijkt weer uit naar het volgen van een opleiding en kan niet wachten totdat ze andere mensen kan helpen als ze dokter is!

Dit is hoe wij kinderen als Sahar helpen:

In de eerste maanden heeft onze focus na de aardbevingen vooral gelegen op noodhulp. De focus was schoon drinkwater en het uitdelen van cash vouchers (met deze vouchers kunnen mensen zelf eten kopen). Het uitdelen van deze cash vouchers is op dit moment afgerond. We zijn nu in Turkije vooral bezig met psychologische ondersteuning voor kinderen als Sahar. We hebben ruimtes gebouwd voor vrouwen en kinderen waar ze kunnen samenkomen en we zijn bezig met programma’s gericht op het beschermen van kinderen. In Syrië zijn we bezig met het herstellen van 15 scholen. Dit proces is voor 60% compleet. Ook zijn we bezig met het bouwen van woningen voor mensen die geen woning meer hebben.

Lees meer in de laatste update over de hulp aan Turkije en Syrië

Geef voor Turkije en Syrië

We zijn dankbaar voor de impact die we hebben kunnen maken en blijven aanwezig om de inwoners te ondersteunen bij de wederopbouw na de verwoestende aardbevingen van een jaar geleden. Geven blijft nodig om mensen weer perspectief te kunnen bieden.