Hoofdinhoud

Ad Visser werkt voor World Vision Nederland en is onlangs naar Kenia geweest om daar een FMNR-project te bezoeken. Dit is een bomengroeiproject voor boeren. Ad bezocht de lead farmers van het project. Hij bezocht daar Sylvan, een boer die ver afgelegen woont op een plek in de omgeving van Nyatike, die via hobbelige wegen te bereiken is. Ad: “We reden door de meest diepe kuilen die ik ooit heb gezien.”

Sylvan is één van de lead farmers van het project en heeft een uitgebreide rondleiding gegeven over zijn terrein. Ook liet hij een stuk land zien waarop hij de FMNR-methode toepast die hij tijdens de training van World Vision heeft geleerd. Wat betekent dit en hoe gaat hij dan precies te werk? Ad legt uit: “Sylvan dunt de bestaande vegetatie uit en selecteert de inheemse soorten die hij op zijn land wil houden.

Hoewel de FMNR-methode uitheemse soorten niet uitsluit, wordt doorgaans gekozen voor de zogenaamde native species omdat die vaak goed gedijen in het droge klimaat. Ze komen er immers al tijden voor. Laaghangende takken ondersteunt Sylvan met een stok zodat ze in de juiste richting hoogte kunnen winnen. Het gesnoeide materiaal gebruikt hij als brandhout, veevoer of toplaag om erosie tegen te gaan. Bovendien valt me op dat Sylvan overig organisch materiaal in de door neerslag uitgesleten geulen heeft gestopt. Het water loopt er door, maar de grond blijft achter tussen de takken, wat verdere erosie tegen gaat.”

“FMNR biedt de boeren hoop en perspectief om hun land en leven gezond te houden.”

Ad Visser, World Vision Nederland

Naast Sylvan was ook de chief van de community aanwezig tijdens dit bezoek. Ad: “Een klein dametje met een grote en sterke visie. Ook zij praktiseert FMNR, en vertelde gepassioneerd over haar huidige resultaten. Bovendien heeft ze in haar voorbeeldrol als chief een enorme toegevoegde waarde in het bereiken en betrekken van andere vrouwen.”

Waarom? Vrouwen zijn doorgaans bezig met klusjes rondom het huis, en zijn daarom lastiger te mobiliseren voor FMNR. Desondanks zijn enkele vrouwen lead farmer in dit project. Aangemoedigd door hun echtgenoten zijn ze de afgelopen maanden gepassioneerd aan de slag gegaan met het onderhouden van de vegetatie op hun land. Op deze manier zien we dus ook de belangrijke en positieve neveneffecten van de FMNR-methode die door World Vision in steeds meer landen wordt mogelijk gemaakt.

Wat is FMNR?

World Vision gelooft dat FMNR fundamenteel is voor het bereiken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s), waardoor het leven van miljoenen kinderen en hun gemeenschappen over de hele wereld wordt verbeterd. World Vision promoot Farmer Managed Natural Regeneration (FMNR) om over de hele wereld gedegradeerde akkers en graasgronden weer gezond te maken. Van Latijns-Amerika tot Indonesië, maar vooral in Afrika helpt onze FMNR-methode boeren en leden van de gemeenschap hun land te vergroenen, met als direct gevolg: meer oogst, betere inkomens, meer opslag van Co2, herstel van ecosystemen en biodiversiteit. Lees hier meer over FMNR.

Jong geleerd is oud gedaan

Ad vervolgt: “Door de dag heen bezochten we in totaal acht boeren die allemaal verschillende prioriteiten hebben. Sommigen houden de bomen die veel schaduw geven; andere boeren houden liever fruitbomen om de oogst te verkopen op de lokale markt; en weer anderen combineren FMNR met bijenhouden. Ook bezochten we één basisschool, waar leerlingen betrokken zijn in het onderhouden van het groen rondom de school.” 

FMNR voegt ook veel toe in groene omgeving

De green cover in dit gedeelte van Nyatike is nog relatief hoog. Voegt FMNR dan nog wel iets toe? “Zeker!”, zegt Ad hierover. “Juist wel, want de natuurlijke omgeving van Nyatike vraagt om een meer duurzaam land management, en dat is wat FMNR brengt voor de boeren in deze omgeving. Anticiperend op het verlies aan vruchtbare grond dat zou ontstaan als er geen actie ondernomen zou worden.”

In de toekomst willen de meeste boeren ook gewassen kunnen verbouwen onder de geselecteerde ‘FMNR-bomen’, maar voorlopig zal de focus liggen op het gezond houden van de grond en het voorkomen van erosie. Elders in Migori county, waar World Vision ook FMNR projecten heeft opgestart, is de grond nóg droger en zal de impact van FMNR nóg zichtbaarder zijn. Ad: “Eén ding is duidelijk: FMNR biedt de boeren hoop en perspectief om hun land en leven gezond te houden.”

Meer weten?