Hoofdinhoud

Volgens het meest recente rapport van de IPC (Integrated Food Security Phase Classification), hebben ruim twee op de vijf kinderen in Gaza al dagenlang niet gegeten. World Vision maakt zich ernstig zorgen. 

Het IPC voorspelde in het vorige rapport in maart, dat er in juni sprake zou zijn van hongersnood in Gaza. Deze voorspelling is niet uitgekomen. In april en mei van dit jaar zijn meer hulpgoederen toegelaten in het noorden van Gaza. Dit neemt niet weg dat de nood en het risico op hongersnood hoog blijven. Bijna een kwart van de Gazaanse bevolking leeft in acute voedselonzekerheid, waaronder een half miljoen kinderen. Het IPC meet voedselonzekerheid in 5 categorieën. Bij niveau 1 is er sprake van voldoende voeding, bij niveau 3 is er sprake van voedselcrisis en bij niveau 5 is er hongersnood. Hongersnood betekent dat mensen al dagenlang niet gegeten hebben en sterven van de honger. 

In dit filmpje leggen we het verschil uit tussen, honger, voedselonzekerheid en hongersnood: 

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Duizenden kinderen zullen sterven 

Veilige toegang tot het gebied en veiligheid van hulpverleners moeten prioriteit krijgen om ervoor te zorgen dat kinderen in Gaza geholpen kunnen worden. Marijke Zimba, programmadirecteur bij World Vision Nederland: “Bijna een half miljoen kinderen verkeren in nood en hebben ernstige honger. Dit is niet zomaar een getal. Hierachter schuilen verhalen van kinderen en hun families en hun strijd om te overleven. Het is nodig om snel in te grijpen, en hulpverleners veilige toegang te bieden zodat hulp mogelijk is. Zo kunnen we duizenden kinderen de voeding bieden die ze nodig hebben.”  

Als kinderen niet de basisvoeding krijgen die ze nodig hebben om te functioneren, kampen zij voor de rest van hun leven met de gevolgen daarvan op hun fysieke en mentale gezondheid en alle aspecten van hun leven. Het is dus nodig om snel in te grijpen. 

Veilige toegang cruciaal  

Voor het verlenen van levensreddende hulp is veilige toegang en de veiligheid van hulpverleners essentieel. World Vision doet daarom een oproep aan de internationale gemeenschap om ervoor te zorgen dat snel veilige hulp geboden kan worden.  

World Vision levert cruciale humanitaire hulp aan kwetsbare kinderen en hun families in de Westbank en Zuid-Libanon, waaronder levensreddende voedselhulp in natura, geld en voucherhulp, toegang tot schoon water, sanitaire voorzieningen en hygiënebehoeften en psychosociale steun aan getroffen kinderen en hun families.World Vision is momenteel niet in Gaza actief, maar zet zich in de regio en wereldwijd in om honger onder kinderen tegen te gaan. 

Genoeg is genoeg. Help mee om te zorgen dat kinderen genoeg te eten hebben.