Hoofdinhoud

Op 29 mei was de eerste Landelijke Studentenactiedag van Zip your Lip, de jongerenactie van World Vision, diverse christelijke studentenverenigingen, PerspectieF, de jongerenpartij van de ChristenUnie, CDJA, CDA-jongeren en World Vision. Gedurende 24 uur lieten honderden jongeren hun eten staan om geld op te halen voor kinderen in armoede en om aandacht te vragen voor honger in de wereld. In totaal heeft de Zip your Lip studentenactie samen met de World Vision medewerkersactie € 19.803 euro opgeleverd. De dag sloot af met een rondetafelgesprek waar studenten van c.s.v. Lux ad Mosam samen met vertegenwoordigers van de ChristenUnie, PerspectieF, een jongerenambassadeur van Zip your Lip, World Vision en ZOA discusseerde over deze thema’s in aanloop naar de Europese Verkiezingen.

“Momenteel is er zoveel gaande in de wereld en zijn zoveel crisissen. Dat maakt het moeilijk om je er door te laten raken als jongere en er voor in beweging te komen. Door zo’n actie word je met je neus  op de feiten gedrukt. Het maakt dat je je wil inzetten om het probleem van honger in de wereld kenbaar te maken,” vertelt Mirjam Oosterhuis, praeses van Lux ad Mosam.

Mirjam Oosterhuis, praeses van Lux ad Mosam.

Ergste hongercrisis in 50 jaar

De honger in de wereld blijft toenemen. Door crisissen, conflicten en stijgende prijzen maken we wereldwijd de ergste hongercrisis in 50 jaar mee. Bijna elke 10 seconden sterft een kind aan ondervoeding. Daarom komt World Vision over de hele wereld in actie voor GENOEG voedzaam voedsel, GENOEG middelen, GENOEG politieke wil en GENOEG om honger te stoppen. Nolan Roffelsen, coördinator Zip your Lip, vertelt waarom jongeren een belangrijke rol kunnen spelen om dit thema onder de aandacht te brengen: “Ik denk dat jonge mensen een voorloperspositie hebben als het gaat om het verschil maken in de wereld. Dat komt omdat er enorm geloof en hoop zit onder jongeren over wat er in de toekomst mogelijk is.”          

Mirthe Visscher, lid van studentenvereniging c.s.v. Lux ad Mosam vult aan: “Ik denk dat we allemaal een grote verantwoordelijkheid hebben om de hongercrisis kenbaar te maken. Maar ik denk dat ook de politieke stap gemaakt moet worden om echt impact te maken. En dat jongeren daarbij betrokken moeten worden .Maar jongeren moeten ook zelf actie ondernemen en meedoen.”

Honger en klimaatverandering

Om het gesprek binnen de politiek te openen over armoede en ontwikkelingssamenwerking werd woensdag een rondetafelgesprek gehouden. Studenten van c.s.v. Lux ad Mosam dachten samen met vertegenwoordigers van de ChristenUnie, PerspectieF, World Vision en ZOA na over de invloed van honger en klimaatverandering op de samenleving. Ook werd besproken  hoe de politiek op korte termijn een verschil kan maken om deze thema’s aan te pakken. Uitgangspunt was een gelijkwaardige relatie tussen allen die bij het probleem betrokken zijn. Aan het eind van de avond werd een voorstel geschreven voor een motie die de deelnemende partijen binnenkort zullen presenteren.

Erwin de Pagter, kandidaat bij de ChristenUnie voor de Europese Verkiezingen, was aanwezig en is enthousiast om aan de slag te gaan met de uitkomsten van het rondetafelgesprek en het schrijven van de motie: “Ik vond het interessant om met studenten te praten over onderwerpen die gerelateerd zijn aan mensen die leven in armoede op een manier dat er een gelijkwaardige relatie is. Deze avond geeft goede moed om weer aan de slag te gaan.” 

Ook de studenten zijn geïnspireerd en hebben weer iets om over na te denken in aanloop naar de Europese Verkiezingen. “Wij willen studenten oproepen om je weer te laten raken, en in actie te komen,” roept Mirjam Oosterhuis op.

Zeg jij ook GENOEG?

Wil jij ook in actie komen met je school, studentenvereniging of kerk? Doe mee met de jongerenactie Zip your Lip, organiseer een Chosenzondag, nodig een spreker uit die je meer vertelt over het thema gerechtigheid en armoede of doneer voor GENOEG voedsel wereldwijd.