Hoofdinhoud

De aanhoudende crisis in het Midden-Oosten heeft een verwoestende impact op miljoenen kinderen in de regio. World Vision roept dringend op tot beslissende acties om ervoor te zorgen dat kinderen veilig zijn en toegang hebben tot bescherming, voedsel, water en gezondheidszorg in het huidige conflict, dat begon met de aanvallen op Israël, waarbij meer dan 1400 mensen omkwamen.

Asuntha Charles, die de crisisrespons van World Vision in het Midden-Oosten leidt, benadrukt dat de meest fundamentele rechten van deze kinderen, waaronder het recht op leven en veiligheid, ernstig worden geschonden.

“Nederland moet zich zonder terughoudendheid inzetten om, samen met de rest van de wereld, het internationaal recht hoog te houden en alle betrokken partijen ter verantwoording te roepen om het internationale humanitaire recht te respecteren,” zegt Marco van der Graaf, directeur van World Vision Nederland. “Alle betrokken partijen dienen zich te houden aan dit internationale humanitaire recht, zodat hulpverleners op veilige wijze humanitaire hulp kunnen verlenen.”

Ongekend geweld en ontheemding

Na drie weken van ongekend en verwoestend geweld in de regio zijn er meer dan 11.000 mensen gedood, waarvan naar schatting 4.000 kinderen, melden de autoriteiten in Gaza. Bijna 1,5 miljoen mensen zijn ontheemd geraakt. Asuntha Charles verklaart: “Kinderen worden vergeten te midden van het bloedbad en conflict. Duizenden kinderen zijn gedood en nog veel meer zijn gewond geraakt. Kinderen hebben ouders en familieleden verloren, terwijl anderen geen toegang hebben tot voedsel of water door beslissingen van volwassenen. Ze lijden psychisch door wat ze meemaken, wat onherstelbare schade kan veroorzaken.

Recht op kindertijd

De kindertijd zou gevuld moeten zijn met liefde, spel en vreugde, maar voor miljoenen kinderen in de bezette Palestijnse gebieden, Israël en de hele regio overheerst nu alleen terreur. De angst voor aanvallen door raketten en het opraken van basisbehoeften zoals voedsel en water domineert hun leven. “De wereld schiet ernstig tekort in het respecteren van de meest fundamentele rechten van kinderen. Het recht van een kind op leven, veiligheid, voedsel en water kent geen grenzen. Het is onvergeeflijk dat deze rechten niet worden beschermd. Hoe kunnen we er in 2023 nog steeds niet voor zorgen dat geen enkel kind geweld en conflict hoeft mee te maken? Kinderen in de door crisis getroffen gebieden betalen nu de vreselijke prijs voor het falen van volwassenen,” voegt Charles toe.

World Vision in actie

World Vision biedt momenteel steun aan kwetsbare kinderen op de Westelijke Jordaanoever door te voorzien in dringende behoeften van gezinnen, het creëren van veilige schuilplaatsen en het verlenen van psychosociale hulp.

We komen in actie maar kunnen dit niet alleen. Jouw donatie helpt ons om noodhulp te bieden aan kwetsbare kinderen. Samen maken we de zorg en ondersteuning mogelijk die zij nu zo hard nodig hebben.

World Vision werkt sinds 1975 in Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en Gaza. Met ca 80 toegewijde medewerkers bereikten we in 2023 meer dan 136.000 mensen, waaronder bijna 95.000 kinderen in ongeveer 150 dorpen. De organisatie is ook actief in andere landen in de regio, waaronder Libanon, Jordanië en Syrië. World Vision is sinds 2016 niet meer werkzaam in Gaza.