Hoofdinhoud

Een jaar geleden brak de oorlog in Oekraïne uit, waardoor miljoenen Oekraïners op de vlucht sloegen. World Vision leverde humanitaire hulp aan duizenden ontheemde gezinnen. Onze directeur Marco van der Graaf bezocht een aantal van onze hulpprojecten in Oekraïne, die gefinancierd worden door Giro555, en ontmoette enkele gezinnen die levensreddende steun ontvingen.

Nazar, een achtjarige jongen, en zijn familie behoren tot de duizenden mensen die met steun van Giro555 voedsel en financiële hulp hebben ontvangen van World Vision Nederland. Zij ontvluchtten hun huis in de regio Donetsk, in het oosten van Oekraïne, en kwamen in Chernivtsi aan met slechts één tas. Nazar en zijn vader, Oleg, spraken met Marco over de hulp die zij ontvingen.

Nazar (8), samen met zijn vader Oleg.

“Het voedselpakket was echt indrukwekkend, want het bevatte al onze basisbehoeften. Pap, olie… We kregen ook contant geld vlak voor het nieuwe jaar. Dat heeft ons echt geholpen, want we kwamen hier met slechts één tas voor het hele gezin. We hadden niets,” vertelt Nazars vader Oleg. Zelfs Nazar herinnert zich met bewondering de dag dat de 20 kilo voedsel arriveerde. “Ik was echt onder de indruk van hoeveel spullen er in de doos zaten. Ik weet nog dat ik onder de indruk was!” zegt Nazar opgewonden.

Levensreddende hulp

Marco reisde ook naar het noorden, naar Irpin, voor een ontmoeting met medewerkers van Mission Eurasia die voedselpakketten voor World Vision hadden uitgedeeld. Daar ontmoette hij een oudere dame, Tamara, die een maand lang met bijna 60 anderen in een kelder had gewoond. Toen ze eruit kwam was alles in haar huis vernield of verdwenen, inclusief kussens, matrassen en etenswaren. De steun die ze kreeg van Mission Eurasia en World Vision was levensreddend.

“Bijna twee maanden lang leefden we zonder geld. We konden geen geld verdienen en we konden ook niets kopen in winkels omdat we niets hadden, geen elektriciteit, niets. Ik denk dat we het zonder hulp niet hadden overleefd,” zegt Tamara.

Tijdens zijn bezoek was Marco onder de indruk van de veerkracht van de Oekraïners. “Ieder persoon hier heeft zijn eigen verhaal. Wij helpen de mensen niet alleen door naar ze te luisteren, maar ook door ze concrete hulp te geven. World Vision maakt hier een enorm verschil en hulp zal in de toekomst nog nodig blijven,” zegt hij.

Lees hier meer over de hulp die we bieden in Oekraïne, met steun van Giro555.