Hoofdinhoud

Maarten Wassink werd tijdens het een-na-laatste concert van The Young Messiah 2023 in het zonnetje gezet. Al 25 jaar is de dirigent van The Choir Company met trots ambassadeur voor World Vision Nederland. Met veel enthousiasme heeft hij door de jaren heen veel kinderen geholpen aan een sponsor! We zijn dankbaar met zo’n ambassadeur als Maarten en zijn dan ook benieuwd naar wat het ambassadeurschap voor hem betekend.

Hoe is je ambassadeurschap bij World Vision begonnen?

“Tijdens een aantal van de concerten van Continental Singers in Amerika deed World Vision een oproep om sponsor te worden. Ik was toen dirigent van deze groep. Toen ik in 1998 begon met mijn eigen koorprojecten, wilde ik graag in contact komen met World Vision om te kijken of ik iets voor hen kon betekenen tijdens mijn concerten. Ik heb World Vision gebeld en we deden een try-out. Dat voelde goed! In de samenwerking heette het nog geen ambassadeur, er waren uberhaupt nog geen ambassadeurs van World Vision. Dit was de eerste stap!”

Wat is je mooiste herinnering?

“Tijdens een veldreis met World Vision reden we op een slechte, lange weg met kuilen door de bergen in Kaliau, Indonesië. Toen we aankwamen bij een dorpje renden er ontzettend veel kinderen op ons af. Istarina, een meisje uit het dorp, pakte mijn hand. Ik kende haar niet en zij mij ook niet, maar ze was totaal niet terughoudend. Het voelde alsof zij heel goed wist waar World Vision voor kwam. Het leek alsof ze daarmee zei: ‘Ik wil een betere toekomst.’ Dat vind ik fantastisch.”

Je bent verschillende keren in Sambas, Indonesië, geweest. Hoe was het voor jou om de verschillen en de ontwikkeling te zien?

“Daarvoor ga je op reis. Je wilt zien wat er moet gebeuren en wat de wensen en de plannen zijn voor de komende jaren. In 2007 bezocht ik Sambas voor het eerst. Toen ik terugkwam in 2018 zag ik veel verandering. Ik zag onder andere hoe de scholen waren veranderd in ‘Green Schools’, waarbij kinderen actief deelnemen aan de lessen en leren over biodiversiteit en duurzame landbouw.”

“Ik zag enthousiasme, zowel bij de leerlingen als de docenten. Dit was een hele verandering ten opzichte van 2007. Toen kwam ik in een klaslokaal met nauwelijks materialen waar een hele andere sfeer hing. Ik heb ook gezien dat de overheid meer is gaan investeren. De weg naar de school toe was vreselijk. Over 40 kilometer deden we 4 uur. Tijdens mijn laatste reis afgelopen zomer ging het rijden over deze weg een stuk sneller. Het is mooi om te zien dat er wordt samengewerkt tussen World Vision en de overheid waardoor deze veranderingen plaats kunnen vinden. Afgelopen zomer was ik aanwezig bij de sluiting van het project in Sambas. Ik zag toen echt dat de kracht van World Vision ligt in empowering communities, ‘de kracht van binnenuit’.”

Ik blijf proberen om op een creatieve manier mensen te vertellen waarom World Vision zo krachtig is en ik hoop dit nog heel lang te mogen doen.”

Ambassadeur Maarten Wassink

Afgelopen vrijdag was het een-na-laatste concert van The Young Messiah 2023. Op het podium werd je verrast door Marijke van World Vision. Hoe was je reactie?

‘’Ik was heel erg verrast en zag het totaal niet aankomen. Het was het laatste weekend van de concerttour. Omdat de concerttour 10 jaar bestaat, wilde ik iets speciaals doen voor de twee laatste concerten. Ik had daarom mijn mooiste kleren aan getrokken: een pak met een strik. Deze verrassing kwam daar dus nog bovenop! Ik had totaal niet door dat ik dit jaar al 25 jaar ambassadeur ben. Ik vond het dus een emotioneel moment. Bijzonder en lief dat er aandacht aan werd besteed. Ik kreeg een prachtig boek met foto’s en verhalen van de afgelopen 25 jaar.”

Wat is je wens voor de komende jaren als ambassadeur van World Vision?

“In tijden van verandering hoop ik dat ik toch elke keer de juiste woorden kan vinden om mensen te overtuigen van de geweldige impact die World Vision maakt. Het lastige is dat het hele verhaal van World Vision niet in 1 minuut te vertellen is. Dat blijft mijn struggle. Ik blijf proberen om op een creatieve manier mensen te vertellen waarom World Vision zo krachtig is en ik hoop dit nog heel lang te mogen doen.”