Hoofdinhoud

1,5 miljoen kinderen lopen risico op angst, depressie en PTSS-klachten als gevolg van de crisis in Oekraïne. Dat blijkt uit het rapport “No Peace of Mind”, dat World Vision begin juli 2022 uitbracht. Goede geestelijke gezondheidszorg is cruciaal. Als kinderen die niet krijgen, vrezen we voor verwoestende mentale schade op lange termijn. Over 15 tot 20 jaar kan dit leiden tot een beroepsbevolking die verlamd is door mentale stoornissen.

We baseren ons op vergelijkbare situaties uit andere oorlogsgebieden. Op grond daarvan voorspellen we dat 22 procent van de toekomstige beroepsbevolking lange termijn psychische  gezondheidsproblemen krijgt. In het geval  van Oekraïne zou dat neerkomen op ongeveer 4,5 miljoen mensen, onder wie 1,5 miljoen kinderen. Dat aantal groeit nog iedere dag.

Psychosociale hulp

Catherine Green, directeur van de World Vision respons in Oekraïne, zegt dat het van cruciaal belang is dat er prioriteit wordt gegeven aan de geestelijke gezondheidszorg van kinderen en gezinnen voordat het te laat is. “Daarom versterken we onze psychosociale programma’s in de komende maanden. We weten uit ervaring in landen als Syrië en Zuid-Soedan dat een goede investering in geestelijke gezondheidszorg en andere diensten van vitaal belang is als kinderen het trauma dat ze hebben opgelopen te boven willen komen. Er zijn fondsen voor programma’s om de mentale gezondheid van kinderen, en die van hun verzorgers, te beschermen. Maar dit moet prioriteit krijgen en gefinancierd worden in Oekraïne en de gastlanden.”