Hoofdinhoud

Het is vandaag twee jaar geleden dat de Taliban in Kabul weer aan de macht kwamen. World Vision is nog steeds in Afghanistan aanwezig en blijft daar ook. Want de situatie van de kinderen in Afghanistan is onzeker en wordt alleen maar slechter. Door een vreselijke combinatie van droogte, strenge winterse omstandigheden en economische uitdagingen hebben meer dan 29 miljoen mensen in Afghanistan dringend hulp nodig. Hieronder bevinden zich bijna 3,2 miljoen kinderen en 840.000 zwangere en voedende moeders die lijden aan ondervoeding.

Asuntha Charles, directeur van World Vision Afghanistan zegt:

“De internationale steun voor Afghanen in de grootste nood is grotendeels weggevallen, maar wij zijn vastbesloten om te blijven en ons in te blijven zetten voor de kinderen van Afghanistan. Velen lijden letterlijk honger: zij hebben onze steun nodig om in hun meest elementaire behoeften te voorzien en hun meest fundamentele recht veilig te stellen: het leven zelf.

Terwijl de internationale aandacht uitging naar de grove mensenrechtenschendingen, die vooral vrouwen en meisjes treffen, is het aantal mensen dat humanitaire hulp nodig heeft gestegen van 24,4 naar 29,2 miljoen. 15 miljoen Afghanen zullen dit jaar te maken krijgen met ernstige voedselonzekerheid. Dit is het resultaat van tientallen jaren van conflicten, de toenemende gevolgen van klimaatverandering en een zeer slecht functionerende economie na de internationale terugtrekking.

Ondertussen is de internationale steun voor Afghanistan gekelderd. Bijna 3,8 miljard dollar in 2022 is geslonken tot 746 miljoen dollar tot nu toe in 2023. De Taliban-autoriteiten hebben het werk van organisaties in toenemende mate beperkt, maar zelfs als hun besluiten vandaag zouden worden teruggedraaid, schieten de middelen die door de internationale gemeenschap worden verstrekt hopeloos tekort.”

Voor de meest kwetsbare kinderen

Ondanks alle moeilijkheden heeft World Vision alleen al in de eerste helft van dit jaar 1.160.914 van de meest kwetsbare Afghanen in het westen van Afghanistan bereikt, waaronder 605.156 vrouwen en meisjes en 557.160 kinderen. De hulp omvatte gezondheidszorg en voeding, water en sanitatie, bescherming van kwetsbare kinderen en volwassenen en onderwijs

Jouw hulp is nodig

World Vision werkt al meer dan 20 jaar in Afghanistan en we blijven doorgaan met ons werk. Maar we hebben jouw hulp nodig om de kinderen in Afghanistan te helpen.