Hoofdinhoud

“Het contact met Flossy was een groot onderdeel van mijn opvoeding.”

Rosa Vis

Door het project WordVision@school in groep 7 op mijn basisschool, zijn wij als gezin Flossy gaan sponsoren. Vanaf het moment dat ik haar foto zag, zei ik vastberaden: ‘’ik ga haar ooit bezoeken’’. Toen ik 18 was, stapte ik in het vliegtuig naar Oeganda om Flossy te bezoeken. Wat was het bijzonder om haar te mogen ontmoeten samen met haar familie, vrienden en de community in het projectgebied Kyabigambire. Ik heb destijds met eigen ogen de impact van kindsponsoring gezien en dat was voor mij dé reden om zelf ook een kindje te sponsoren. Ik geef graag iets wat ik kan missen om een verschil te maken in het leven van een kind.

Glimlach van oor tot oor

Het verlangen om mijn sponsorkindje Jovia te ontmoeten en Flossy nogmaals te bezoeken, was erg groot en zo besloot ik om afgelopen zomer terug naar Oeganda te gaan. Ik ontmoette Jovia op haar school. Toen ik haar zag, was ze erg verlegen. Op het moment dat we bij haar huis waren, pakte ze mijn hand om haar huis te laten zien en vanaf dat moment was ze onwijs trots. Ze had een glimlach van oor tot oor.

Rosa met Jovia

Tijdens het bezoek heb ik gezien hoe hard de sponsoring nodig is in haar familie. Het gezin draagt een groot verlies met zich mee sinds de moeder van Jovia is overleden. Vader en oma dragen de zorg voor Jovia en haar 3 broertjes en zusjes. Vader vertelde dat hij het soms erg zwaar vindt om voor 4 jonge kinderen te zorgen. Hij ervaart de hulp van World Vision als een geschenk van God. Door de sponsoring kan Jovia sinds kort naar school. Haar vader krijgt training over het verbouwen van voedsel op zijn grond, zodat hij zijn gezin kan voeden en een inkomen kan genereren.

De school waar Jovia naartoe gaat

Op bezoek bij Flossy

Op het moment dat ik Flossy bezocht, was zij een paar maanden uit het sponsorprogramma. Zij is inmiddels 20 jaar. De familie heeft zich zo ontwikkeld dat sponsoring niet meer nodig is. Hoe gaaf! Want dat is uiteindelijk het doel van kindsponsoring. Door de sponsoring konden zij en haar broertjes naar school, haar ouders vonden werk, er kwam een watertank voor de community en door alle brieven kreeg de familie moed.

Rosa met Flossy en haar moeder

Vanaf het moment dat we Flossy sponsorden, was zij als een zusje voor mij. We hadden bijna dezelfde leeftijd en groeiden op met elkaar. We schreven regelmatig en leerden elkaar goed kennen in de 12 jaar van de sponsoring. We bouwden een bijzondere band op wat voor ons beide heel speciaal was. De sponsoring heeft een grote impact op mij gehad. Het contact met Flossy is een groot onderdeel van mijn opvoeding geweest en daar ben ik enorm dankbaar voor. Ik werd me daardoor al snel bewust dat niet alle kinderen opgroeien zoals ik. Door de sponsoring draag ik bij aan het verbeteren van het leven van kwetsbare kinderen in moeilijke omstandigheden.

Sponsoring doet zoveel meer dan je denkt. Hoe mooi zou het zijn als alle kinderen wereldwijd kunnen opgroeien in een veilige, voedselrijke, hygiënische en liefdevolle leefomgeving, zodat zij een hoopvolle toekomst tegemoet gaan?!