Hoofdinhoud

Door Alpha Nederland

Benne Kasteleijn (18) is net geslaagd voor zijn havo-examen. Zijn plannen na de zomervakantie? Niet direct beginnen met een studie maar zes maanden naar Bulgarije. En dan niet om vakantie te vieren maar om hard te werken. Zijn missie: jongeren helpen weer een fijne plek te vinden in de kerk. Hoe? Door in de kerken Alpha Youth’s te starten!

Benne: ”Voor mij voelde de kerk niet echt als thuis. Ik ging af en toe maar niet met plezier. Ik geloofde wel in God, maar het vuurtje werd minder en het ebde weg. Totdat mijn moeder mij aanraadde om Alpha Youth in onze kerk NGK Houten te volgen. In eerste instantie reageerde ik niet heel enthousiast. Ik had het al weleens op school gevolgd en dacht bij mezelf: ‘Wat kan ik nog leren?’ Maar ik ben er toch naartoe gegaan.”

Geloof werd weer levendig

”Door Alpha Youth kreeg ik een vriendengroep in de kerk en vond ik mijn weg terug naar God. Mijn geloof werd weer levendig. Zo levendig dat ik na het volgen van de Alpha Youth wilde doorgroeien. Ik ben het programma #Durfteleiden gaan volgen in onze kerk. Tijdens dit traject leer je jezelf kennen, groei je in gebed en leer je om uiteindelijk leiding te nemen bij Alpha Youth. Ik ben toen inderdaad in het leidersteam van Alpha Youth gegaan. Als voorbereiding op dat seizoen zijn we met ons team naar een conferentie over Alpha in Bulgarije geweest. We mochten daar zelf seminars geven, bijvoorbeeld over hoe je een kleine groep leidt.”

”Dat was mijn eerste kennismaking met het land Bulgarije. Ik had van te voren best wel een grauw en grijzig beeld bij het land. Het is een Oostblokland en het zal wel op Rusland lijken, dacht ik. Maar dat beeld veranderde toen ik daar was. De mensen waren heel tof en gastvrij. Het is ook een heel mooi land: veel bergen en uitgestrekte plekken. Tegelijkertijd zag ik dat het een arm land is; de viezigheid, de straathonden, geen luxe.”

Hart delen

Na die conferentie in Bulgarije is Benne Alpha Youth gaan geven in zijn eigen kerk: ‘Het mooie aan leiding zijn vind ik dat je je eigen hart mag delen en zien dat anderen dat ook doen. Leiding geven is niet moeilijk. Heel veel jongeren denken dat ze dat niet kunnen. Maar je hoeft niet alles te weten voordat je begint. In een kleine groep is het juist de bedoeling dat je niet gaat preken. Het is de bedoeling dat je ruimte geeft aan de deelnemers om hun vragen te stellen. Vervolgens praat je daar samen eerlijk over door. Ik geniet van zulke momenten.”

”Na een goed Alpha-seizoen in eigen kerk zijn we de volgende zomer met een groepje teruggegaan naar Bulgarije. Deze keer niet voor Alpha, maar om mee te helpen bij zomerkampen voor Bulgaarse jongeren. Dat was superleuk! Ik heb veel vrienden gemaakt. Toen is het verlangen ontstaan om nog meer te betekenen voor dit land. Ik sprak namelijk veel leeftijdsgenoten die op zo’n kamp weer helemaal dichtbij God kwamen, maar dan totaal geen zin hadden om terug te gaan naar hun woonplaats en kerk. Daar hadden ze het helemaal niet naar hun zin. Ik dacht dan: wow, jullie hebben echt een Alpha Youth nodig in jullie kerk!”

Benne vertelt dat de hopeloosheid typerend is voor heel het land Bulgarije: ”Het gaat niet goed met de economie en de regering is corrupt. Jongeren hebben geen hoopvolle toekomst als ze in Bulgarije blijven en trekken daarom massaal het land uit, op zoek naar betere studies en banen. Vooral de dorpen lopen leeg, soms is de jongste inwoner vijftig jaar. Veel jongeren die ik sprak zijn lid van een kleine kerk met heel weinig jongeren. Er zijn wel veel orthodox christelijke Bulgaren, maar veel daarvan gaan alleen met Pasen en kerst naar de kerk. Tegelijkertijd merkte ik ook bij die jongeren een verlangen om juist niet hun dorp of stad te verlaten, maar iets te betekenen voor hun omgeving.”

Eigen kerk

Daarom heeft Benne besloten deze zomer weer terug te gaan naar Bulgarije. En nu voor een paar maanden! ”Ja, daar heb ik superveel zin in. Ik ga wonen bij een echtpaar waarvan ik de zoon ken. Daar ben ik vrienden mee geworden tijdens dat zomerkamp. Zijn ouders zijn de voorgangers van een lokale kerk. Zij staan er sowieso voor open om daar een Alpha Youth te starten. Daar ga ik bij helpen. Maar daar blijft het niet bij. Ik ga weer naar het zomerkamp toe. Daar ga ik proberen jongeren te enthousiasmeren om een Alpha Youth te starten in hun eigen kerk. Als ze daar hulp bij nodig hebben, ga ik bij ze langs.”

”Ik geloof heel erg dat de bloei van een gemeente kan starten bij de jongeren. Maar ergens moet de actie beginnen bij de jongeren zelf. Want als ik tegen een voorganger zeg: ‘Jullie moeten echt een Alpha Youth organiseren’, dan gaat het snel over tijd en geld: wat levert het op? Ik geloof dat als er Alpha Youth’s starten, jongeren Jezus zullen leren kennen. Die jongeren gaan dan een relatie opbouwen met God, vinden een plek in de kerk en nemen verantwoordelijkheid. Zij vertellen het weer aan hun vrienden en daardoor komt een kerk tot bloei. Doordat een kerk tot bloei komt, komt uiteindelijk een stad of dorp tot bloei en vervolgens een heel land. Dat is toch cool?”

Licht in de wereld

Benne wordt voor zijn reis gesteund door zijn kerk en benadrukt ook de verantwoordelijkheid van de kerk om ruimte te geven aan jongeren. ”Ik ben blij met de kerk waar ik lid van ben en vind het belangrijk dat ze achter me staan. Ze steunen me via gesprekken, gebed en op financieel gebied. Via een fonds vanuit de kerk genaamd ‘Changemakers’ krijg ik een gift. Hierdoor heb ik de mogelijkheid om een licht te zijn op een plek in deze wereld. Natuurlijk hoeft niet iedere jongere naar het buitenland, het kan ook dichtbij huis. Iedereen heeft talenten en een roeping. Op deze manier kan ik de mijne ontdekken en bouwen aan mijn relatie met God. Stap voor stap.”