De drukte rondom een kapotte dorpspomp levert vaak spanningen op

Water = vrede

De Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) staat hoog op de lijst van meest fragiele landen ter wereld, omdat het worstelt met interne conflicten. Het land is voor bijna 60% afhankelijk van voedselhulp door hulporganisaties, omdat veel waterbronnen zijn vernield. 

 • Twee op de drie mensen heeft geen toegang tot drinkwater.
 • Het land heeft het hoogste baby- en moedersterfte-cijfer ter wereld.
 • Eén op de zes mensen heeft geen toegang tot een toilet. 
 • 90% van alle sterfgevallen in het land is gerelateerd aan de slechte kwaliteit van het water en het gebrek aan sanitaire voorzieningen en hygiëne.

Gebrek aan toekomstperspectief houdt onderlinge spanningen in stand. World Vision heeft ernstige zorgen om de kinderen van CAR: de sterftecijfers zijn schokkend, veel kinderen zijn ziek door drinken van sterk vervuild water. Onnodig! Help ons om samen nieuw perspectief te brengen via ‘Water = vrede!’

Watertekort is leven in hopeloosheid

Een gebrek aan water veroorzaakt vele problemen: eenvoudige ziektes verspreiden zich zonder hygiënemiddelen heel snel, met dodelijke gevolgen. Vrouwen en meisjes raken betrokken in strijd en mishandeling op de schaarse plaatsen waar ze naar water zoeken. De aanhoudende onrust over het delen van beperkt water en sanitatie houden de gemeenschap in de greep van instabiliteit en onrust. Maar World Vision wil dat kinderen veilig en vrij van ziektes kunnen opgroeien in een omgeving van vrede en rust! Door te voorzien in water kunnen we vrede en stabiliteit brengen in CAR. Op 1 januari 2019 heeft World Vision de handen ineen geslagen met lokale partners. Via een baanbrekend peacebuilding programma brengen we de water én vrede in de situatie van de zo kwetsbare gezinnen van CAR.

Ons doel
Gezond en vreedzaam samen verder, om tot voorbeeld te zijn van omliggende gemeenschappen door:

 1. Mensen met elkaar verbinden en werken aan verzoening
 2. Gezondheid en stabiliteit voor de kinderen in de gemeenschappen

Door de gemeenschap actief bij het herstel en de bouw van waterbronnen te betrekken, leren ze opnieuw samenwerken. Na training stellen we samen met een vertegenwoordiging uit de gemeenschap voor elke waterbron een watercomité aan. Dit comité draagt de zorg voor verantwoord gebruik, beheer en reparatie van de waterbronnen. Het toezicht en de verantwoordelijkheid brengt rust en verzoening in de gemeenschappen.

Beeldimpressie uit het project

Bekijk hier de huidige situatie en de problemen in het projectgebied.

Moeder met baby wacht op water

De inwoners van CAR moeten heel vroeg opstaan om water te halen. Meestal hebben de vrouwen deze taak. En ze moeten dan maar hopen dat ze op tijd zijn, dat er nog genoeg water is.

Zwangere vrouw wacht op water

Deze zwangere vrouw uit Mambere vertelt: "Ik ben vanmorgen om 4 uur opgestaan. Het is nu 10 uur en ik heb nog steeds niet de hoeveelheid water die ik nodig heb."

Water halen

Deze meiden moeten ver lopen, over gevaarlijke wegen om vies water te kunnen vinden. Ze lopen ook nog eens het gevaar om te worden aangevallen.

Kinderen die water halen

Er gebeuren veel ongelukken onderweg. Ouders laten hun kinderen water halen, maar dat is niet veilig. Ze moeten ver lopen, naar afgelegen plekken.

Defecte waterbron

De waterpunten die er zijn, zijn vaak defect. Door de waterdruk overstromen ze, raken ze vervuild en komen er bacteriën in het water.

Waterbron in het dorp

Voordat World Vision hier aan de slag ging, was er niemand die de waterpunten onderhield. Ze werden gezien als openbaar bezit waar niemand verantwoordelijk voor was.

Projectactiviteiten om water én vrede te bieden

Een greep uit de activiteiten:

 • Op 70 centrale plaatsen (scholen, klinieken, markten en dorpscentra) worden toiletgebouwtjes geconstrueerd inclusief voorzieningen voor minder validen
 • 6500 huishoudens krijgen een eigen toilet (latrine) bij huis
 • In 110 dorpen worden mensen voorgelicht over goede hygiëne
 • Er worden 55 nieuwe waterbronnen gebouwd
 • 74 beschadigde waterbronnen worden hersteld

Met dit project krijgen ruim 385.500 mensen toegang tot schoon drinkwater en 128.500 mensen tot sanitaire voorzieningen. Naast herstel van de waterbronnen is er veel aandacht voor training over goede hygiëne, zoals handenwassen, opruimen en schoonmaak, collectieve afvalinzameling en een juist gebruik van de toiletten. Want een schone leefomgeving is een gezonde en veilig leefomgeving!

Helpt u ons mee? Om dit project tot een succesvolle afronding te kunnen brengen hebben we nog dringend € 23.144 nodig.

Namens de bevolking van CAR: dank u wel voor uw bijdrage!

 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt met hulp van EU Trust Fund.