Rifa, Bangladesh

Rifa, Bangladesh

Rifa is sterk en heeft veel in haar mars. Dat heeft ze altijd geweten, maar nu weten haar familie en de gemeenschap het ook. Rifa is een van de ‘Shahosh’ karatemeiden.

In het dorp waar Rifa woont, in het uiterste westen van Bangladesh, werden meisjes gezien als zwak. Er werd van hen verwacht dat ze helpen met het huis schoonmaken en eten koken, en dat ze zich bezighouden met het vinden van een echtgenoot en niet met hun carrière. En als jongens hen gemeen naroepen op de markt of op straat, verwachtte iedereen van de meisjes dat ze dat gewoon zouden pikken. Maar de 14-jarige Rifa baalde ervan. Ze vond het vreselijk hoe meisjes werden behandeld in haar gemeenschap en ze was bang om alleen naar huis te lopen. Dus toen ze hoorde over de Shashosh karatelessen, waar ze vechtkunst leerden aan meisjes als zij, wilde ze heel graag meedoen. Shashosh betekent ‘dapper’ in haar taal, het Bengaals. Rifa wilde zich graag dapper te voelen.

Rifa’s ouders waren minder enthousiast. Ze maakten zich zorgen over wat de mensen zouden denken als ze haar zagen oefenen. Ze vonden niet dat meisjes in hun gemeenschap zich met zulke activiteiten bezig zouden moeten houden. Maar het vrouwelijke schoolhoofd op de school van Rifa vond het een geweldig idee dat meisjes karate zouden leren. Ze sprak met de ouders en legde uit wat de voordelen waren – zowel fysiek als mentaal – en veel ouders gaven hun dochters toestemming het te proberen.

Na zes maanden had Rifa nieuwe vaardigheden geleerd… en nog veel meer. Ze leerde zelfverzekerd te zijn, ze leerde haar rechten als meisje, en dat er een wet is die kinderen als zij beschermt. Maar boven alles leerde ze voor zichzelf en anderen op te komen –zelfs als ze daarvoor kritiek zou krijgen. Veel van de Shashosh meiden hebben hun eerste banden al behaald, en de coach heeft hun ambitie nog meer aangewakkerd. Hij heeft hen aangemoedigd te proberen in het nationale karateteam te komen en mee te doen aan wedstrijden op het wereldpodium. Er is nu ook een Shashosh Jongensgroep, waar jongens leren dat jongens en meisjes gelijk zijn en ook zo behandeld moeten worden. Ze leren ook over respect en hoe ze geweld in hun gemeenschappen kunnen voorkomen.

“Nu hoeven mijn ouders zich geen zorgen meer te maken als ik niet thuis ben,” zegt Rifa zelfverzekerd. “De mensen van mijn dorp respecteren ons als ze ons naar karateles zien gaan in ons karatepak.” Voor Rifa is dit nog maar het begin. Ze heeft haar 13-jarige nichtje geleerd wat zij heeft geleerd, zodat haar nichtje zich ook sterk kan voelen. En het weer kan doorgeven! Rifa heeft een nieuwe droom voor de toekomst – ze wil politieagent worden. “Ik wil voorgoed een einde maken aan geweld tegen meisjes.”

Wil jij kinderen zoals Rifa helpen? Voor ieder kind dat je helpt, profiteren er nog vier andere kinderen van!