Nahomy

Nahomy, Honduras

Toen Nahomy 13 jaar werd, vierde ze dat niet alleen met taart – ze besloot zich kandidaat te stellen voor jeugdburgemeester in haar stad!

Dat is een flinke klus, omdat er 21.000 mensen in haar gemeenschap in West Honduras wonen. Maar Nahomy maakte zich geen zorgen - ze had er zin in om die verantwoordelijkheid op zich te nemen. Als zij jeugdburgemeester zou zijn, wist ze dat ze veel andere kinderen zou kunnen helpen om ook groots te dromen. Samen zouden ze veel kunnen betekenen in hun gemeenschap. Nahomy was van plan zich uit te spreken over kinderrechten. Ook wilde ze de mensen in haar gemeenschap ertoe aanzetten om te gaan samenwerken. Zo zou ze haar hoop voor een geweldige toekomst delen met de mensen om haar heen.

Nahomy was vastbesloten om verandering te brengen, omdat ze wist hoe moeilijk het leven in haar gemeenschap kon zijn voor kinderen en jonge mensen. Toen ze klein was, moest haar vader ver weg van huis om werk te vinden, dus woonde Nahomy zes jaar bij haar grootouders tot hij terugkeerde. Zoals veel mensen in haar gemeenschap zijn de grootouders van Nahomy koffieboeren. Elke dag werken ze hard, buiten in de brandende zon, om voedsel te kopen en de dingen die ze nodig hebben. Vaak is er echter niet genoeg geld om rond te komen.

Als gevolg daarvan moeten veel kinderen zoals Nahomy jong van school. Ze moeten hun ouders helpen op de boerderij of zelf werk vinden om hun familie te helpen overleven. Sommige meisjes gaan jong van school om te trouwen, in de hoop dat dat hen betere kansen geeft. Maar in plaats van de armoede te doorbreken, hebben kinderen die geen opleiding krijgen minder keuzes voor de toekomst.

“Opgeleid zijn betekent voor mij dat ik voor mijn familie en mijn gemeenschap kan zorgen, in het bijzonder voor mijn grootouders en vader, die zo veel hebben opgeofferd om mij kansen te bieden,” zegt Nahomy. Ze kreeg twee keer zoveel stemmen als de andere kandidaten, en won de verkiezing!

Nu ze jeugdburgemeester is, pakt ze de grote problemen in haar gemeenschap aan. Zo voert ze stevig campagne om een einde te maken aan kindhuwelijken en tienerzwangerschappen, en alle meisjes (en ook jongens) te stimuleren op school te blijven. Als een kind in haar woonplaats stopt met school, gaat Nahomy samen met iemand van jeugdbescherming met de ouders praten. Samen helpen ze het gezin oplossingen te vinden zodat hun kind zijn of haar school kan afmaken. Nahomy vindt het geweldig om burgemeester te zijn, maar ze heeft nog grotere dromen.

“Ik wil dokter worden en de eerste kliniek beginnen in mijn gemeenschap,” zegt ze. Iedereen moedigt haar aan!
 

Wil jij kinderen zoals Nahomy helpen? Voor ieder kind dat je helpt, profiteren er nog vier andere kinderen van!