Smog in India

Kanishka, India

Kanishka woont in een grote stad in het noorden van India. Het is een boeiende plek, vol grote gebouwen die helemaal vol zitten met bankiers, zakenlui en technologiebedrijven. Maar er is ook veel smog –het is zelfs een van de meeste vervuilde steden van India.

Kanishka groeit op in een verstikkende lucht. Soms is de lucht zo vol smog dat het gevaarlijk is die in te ademen. Mensen worden gewaarschuwd om niet naar buiten te gaan en kinderen mogen niet rondrennen en spelen. Toen Kanishka 16 was besloot ze dat het genoeg was. Met wat andere kinderen in haar gemeenschap vormde ze een kinderclub. Ze wilden één voor één de grootste vervuilingsproblemen van hun stad oplossen.

Als eerste richtten ze zich op iets dat leuk en mooi is, maar ook schadelijk – vuurwerk. Het is prachtig in de nachtelijke hemel, maar de enorme hoeveelheid vuurwerk die in hun stad wordt afgestoken bij verschillende festiviteiten maakt dat metaaldeeltjes, chemicaliën en rook nog dagenlang in de lucht blijven hangen. Daarnaast zorgde de verandering van het klimaat ervoor dat er steeds minder regen viel, waardoor mensen te weinig water hadden. De stad moest op zoek naar manieren om de dingen anders en beter te doen, besloot de club van Kanishka, en ze zouden het iedereen vertellen!

Kanishka en haar vrienden gingen met hun boodschap de straat op. Ze organiseerden grote manifestaties om mensen te leren over klimaatverandering en hen te vertellen dat ze moesten stoppen met vuurwerk afsteken. Ook leerden ze hen dat ze geen water moesten verspillen en in een veiligere en groenere toekomst investeren. De club van Kanishka voegde de daad bij het woord door bomen te planten om de lucht te helpen zuiveren en groene plekken te creëren waar zij en alle kinderen in hun buurt zich zouden kunnen vermaken.

“Kinderen spelen vaak op deze groene plekken in mijn gemeenschap. Sommige kinderen die thuis niet goed hun huiswerk kunnen maken, vinden het makkelijker om te leren op een van onze groene plekken,” zegt Kanishka trots.

Er beginnen dingen te veranderen in de stad van Kanishka. De mensen luisteren! Kanishka vraagt nu aan de lokale overheden om wetten te veranderen. Fabrieken en de industrie kunnen zo gedwongen worden om beter zorg te dragen voor het milieu, omdat ze anders een boete krijgen. Ze draagt ook de boodschap van waterbesparing uit en vraagt de mensen regenwater te verzamelen, zodat er elke dag genoeg water is voor iedereen.

Kanishka droomt van een groenere toekomst. Iedereen kan daaraan bijdragen, zegt ze, zelfs mensen die in steden als die van haar wonen. “Ik hoop dat stadsbewoners steeds meer bomen om zich heen gaan planten,” zegt ze. “Je eigen terras gebruiken om een tuin aan te leggen, is een van de beste manieren om luchtvervuiling tegen te gaan. Groene plekken zijn heel belangrijk, omdat ze helpen de opwarming van de aarde terug te dringen.”

Ieder kind verdient het om dromen waar te maken. Wil jij ook in actie komen voor een mooiere wereld? Steun een kind en meld je aan als sponsor. Voor ieder kind dat je helpt, profiteren er nog vier andere kinderen van!