Elizabeth

Elizabeth, Oeganda

Elizabeth ziet er nooit tegenop om naar school te gaan en spijbelt nooit. Want ze mocht een hele tijd helemaal niet naar school.

Toen Elizabeth opgroeide in haar dorp in Oeganda, stuurden gezinnen jongens naar school als ze zich dat konden veroorloven. En als ouders dan nog geld over hadden, mochten de meisjes ook gaan. Elizabeth was helaas niet één van de gelukkigen. Hoewel haar ouders haar graag naar school wilden sturen, hadden ze niet genoeg geld en konden ze zich het schoolgeld niet veroorloven.

Elke dag zag ze andere kinderen naar school lopen. Ze wilde met hen meegaan. Ze wilde een uniform dragen, haar tas inpakken, spelletjes spelen in de lunchpauze en leren lezen. Elizabeth keek ook naar volwassenen die voorbij reden in dure auto’s op weg naar goede banen en wilde ook zo’n leven. “Ik zei tegen mezelf: Ik zal hard werken zodat ik een beter leven zal krijgen.” Ze wist dat een opleiding de weg naar een andere toekomst was. Ze wilde een baan, een inkomen en succes – en ze wist dat goede cijfers haar daarbij zouden helpen.

Haar vader nam een extra baan om haar schoolgeld te betalen, maar het was nog steeds niet genoeg. Na verloop van tijd begon Elizabeth de hoop te verliezen. “Het was echt zwaar. Ik dacht dat ik nooit het leven zou krijgen waar ik op hoopte, hoe hard ik ook zou werken.” Toen ontmoette ze een vrouw die Tante Anne genoemd werd, en die kinderen en gezinnen die het moeilijk hadden in de gemeenschap hielp. Tante Anne was een slimme dame. Ze wist praktische manieren om families te helpen hun kinderen te ondersteunen, extra geld te verdienen, of extra hulp te krijgen wanneer dat nodig was. Een van die manieren was het hebben van een koe. Dus toen Elizabeth jarig was, vroeg ze een koe als verjaardagscadeau!

Wie had gedacht dat een koe iemands leven kon veranderen? Een koe geeft gezonde melk die je kunt drinken en verkopen voor geld. En ze krijgen ook kalfjes die je ook weer kunt verkopen. Al snel kon Elizabeth naar school en ze zou nooit maar dan ook nooit ook maar één dag missen.

Inmiddels is Elizabeth volwassen. Ze heeft haar school afgemaakt, ging naar de universiteit en is nu zelf lerares. In een gemeenschap waar kinderen niet altijd de kans krijgen om naar school te gaan, is Elizabeth een rolmodel. Ze moedigt haar studenten aan goed hun best te doen, vooral de meisjes.

“Ik voel me vereerd dat ik nu leerlingen heb die naar me opkijken,” zegt ze. “Ik heb gezien hoe een opleiding je leven kan veranderen.”
Soms is alles wat je nodig hebt iemand die in je gelooft. En een koe.

Wil jij kinderen zoals Elizabeth helpen? Voor ieder kind dat je helpt, profiteren er nog vier andere kinderen van!