Saira

Ik moest trouwen toen ik 13 was..

In een huisje van golfplaten en zeilen is Saira (15 jaar) aan het koken. Ze blaast door een bamboestok om het vuur goed te laten branden. Dagelijks kookt ze voor haar schoonfamilie. Saira is één van de velen meisjes in Bangladesh die is uitgehuwelijkt. Ze trouwde toen ze dertien jaar oud was. 

Het misbruik van een meisje uit het dorp, was voor de ouders de aanleiding om op zoek te gaan naar een man voor Saira. Dat zou hun dochter tegen een potentiële aanranding beschermen. “Ik was bang om zo jong te trouwen, maar ik moest luisteren naar de beslissing van mijn ouders. In onze cultuur zorgt een aanranding ervoor dat de familie een slechte naam krijgt. Trouwen was de beste optie voor mij en mijn familie.”, vertelt Saira.

Het enige wat ze zich herinnert van haar trouwdag is dat ze haar ouderlijk huis verliet. Het moment dat het leven van Saira veranderde. Als schoondochter werd ze verplicht om voor de familie te zorgen en huishoudelijke taken uit te voeren. Ze kookte voor het gezin en waste hun kleding. Na een paar maanden ontdekte Saira dat ze zwanger was. Ze beviel van een zoon. Een zware tijd volgde voor de jonge moeder.

Eén op de negen meisjes in Bangladesh wordt uitgehuwelijk voor haar vijftiende verjaardag. Ze gaan niet naar school en krijgen al op jonge leeftijd de verantwoordelijkheid voor de zorg voor hun schoonfamilie. Een kindhuwelijk ontneemt meisjes de kans om zich te ontwikkelen.