Verander de hele wereld

Als predikant reist hij de hele wereld over om dominees training te geven en te bemoedigen. Onlangs bezocht Ron van der Spoel ons projectgebied Kyabigambire in Oeganda. Daar ontdekte hij hoe groot de impact van sponsors is op het leven van kinderen.
Ron van der Spoel: “Het was een compleet nieuwe ervaring voor mij om een project als Kyabigambire te bezoeken. Het raakte me enorm om de kinderen te ontmoeten. Maar ook om te zien dat er mensen zijn, de medewerkers van World Vision, die niet gewoon van negen tot vijf hun werk doen, maar die zich echt met hun hele hart inzetten voor die kinderen. Daarmee geef je ze niet alleen kansen en hoop, maar ook een goed voorbeeld van hoe je als mensen met elkaar omgaat. Dat je er echt voor elkaar kunt zijn. Dus dit was een reis die ik niet snel zal vergeten.”


Nederlandse sponsors en donateurs zorgen ervoor dat in Kyabigambire goed onderwijs, goede gezondheidszorg en schoon water is. Maar wat er achterblijft wanneer World Vision na vijftien jaar het gebied verlaat, vindt Ron haast nog belangrijker: “World Vision neemt het initiatief om de kinderen een menswaardig bestaan te geven en je ziet dat er dan van alles op gang komt. Je ziet dat de mensen hoop krijgen en vanuit die hoop zelf aan de slag gaan. Ouders gaan meedoen. Kerken gaan meedoen. Dus World Vision helpt niet alleen de kinderen: de hele omgeving komt in beweging. Ook de impact op volwassenen is heel groot. Zij lieten trots zien wat ze bereikt hadden. Een houding die zegt ‘het is niks en het wordt niks’ heb ik daar niet gezien. Ze zien dat verandering mogelijk is en dat de kinderen daar als eerste de vruchten van plukken. Dat vind ik erg gaaf om te zien.”


Hij vervolgt: “Ook de kinderen die ik ontmoette in Oeganda waren trots. Ze lieten zien wat ze hadden geleerd. Apetrots dat ze kunnen lezen en schrijven. Apetrots dat ze weten wat hun rechten zijn. Als je mij vraagt wat de impact van het sponsoren is, dan is dat dit: dat je het leven van een kind echt verandert. Je geeft een kind niet alleen nieuwe hoop maar ook nieuwe kansen. Je geeft ze instrumenten in handen, waardoor ze op een nieuwe manier in het leven kunnen gaan staan en kunnen bloeien. Je geeft ze de kans om op te groeien en alle gaven en talenten die ze van God hebben gekregen te gebruiken. En misschien zetten ze die later, als ze groot zijn, wel weer in voor andere kinderen, voor hun eigen land. Dus je werkt niet alleen aan de toekomst van een kind. Je werkt aan de toekomst van een land. Waarbij je stapje voor stapje gaat zien dat dingen ook echt verbeteren.” 


Sinds enige tijd zet Ron zich actief in als ambassadeur van World Vision. Omdat hij weet wat het werk van World Vision inhoudt, vertelt hij er graag over. “Ik zag in Oeganda Bijbelse principes aan het werk. Ik zag hoe God het bedoeld heeft. Dat we elkaar tot een hand en een voet zijn. Dat degene die sterk is degene die op dat moment wat kwetsbaarder is dient en helpt. Als ambassadeur van World Vision voel ik een soort roeping om te vertellen over wat ik heb gezien. Ik heb gezien hoe kwetsbare kinderen tot bloei komen. Ik hoef niet te denken: “ik kan toch niets aan alle ellende in de wereld veranderen”. Ik kan wel iets doen! Want zoals het Joodse spreekwoord al zegt: als je het leven van één 1 kind verandert, verander je de hele wereld.” 

Ron van de Spoel is predikant, trainer en spreker. Als ambassadeur van World Vision komt hij graag in uw kerk vertellen over ons werk. Wilt u hier meer informatie over, neem dan contact op met Sharon Hollander, 033-4643193