granny gogo

29-01-2019

Regen en wind verwoesten huizen in Zimbabwe

Gogo Petani is 85 jaar en woont in een hutje in Muzarabani, Zimbabwe. Van haar elf kinderen zijn er zes overleden. De andere vijf proberen in de stad een schamel inkomen bij elkaar te scharrelen en kijken niet naar hun moeder om. Zij is compleet afhankelijk van de gulheid van haar dorpsgenoten. Ze woont samen met haar kleinzoon, die beide ouders verloren heeft. Hij gaat niet meer naar school en oma is afhankelijk van zijn zorg.

In eerste instantie had Gogo 3 kleine leefruimtes, maar na een storm in 2017 verloor ze  een hutje en begin december 2018 was het weer raak. Nu heeft ze nog maar een klein hutje over waar ze samen met haar kleinzoon leeft. Van een team van World Vision kreeg Gogo dekens en zeep. Zachtjes vertelt ze tegen hen: “Ik had gehoord dat als het zo zou stormen, ik me stevig aan de deur van de hut moest vasthouden. Ik lag te slapen toen het gebeurde en de hele hut heen en weer schudde. Ik durfde mijn buren niet te roepen, omdat ik arm ben en mensen mij zouden uitlachen en zeggen dat het niet hun schuld is dat mijn kinderen niet naar mij omzien.” Verdrietig gaat ze verder: “Veel van mijn graan is verloren gegaan en ik overleef nu door wat mensen mij willen geven.”

Door Gogo’s hoge leeftijd en haar jarenlange harde werken kan ze nu amper meer lopen of op het land werken. Ze vertelde aan het World Vision-team dat ze het moeilijk heeft en leeft op water en wat maïs. Gogo Petani is één van de velen in Muzarabani die getroffen worden door de jaarlijkse overstromingen en stormen. Mede dankzij financiering van ECHO (European Union Humanitarian Aid) kan World Vision deze mensen de hulp geven die zij nodig hebben.