Hoofdinhoud

Nepal – Coronahulp Giro555

Met steun van Giro555 kon World Vision onder andere 210 zuurstofcilinders distribueren om direct medische noodhulp te verlenen.

Covid-19 slaat hard toe

Sinds 2001 zet World Vision zich in voor het welzijn van kinderen in Nepal. Na de aarbeving in 2015 kwam een grote noodhulpoperatie op gang. Daarna startte herstel-en wederopbouwprogramma’s. Armoede en ongelijkheid zijn grote problemen in Nepal. En nu heeft het land zwaar te lijden onder de COVID-19 pandemie

In mei-juni 2021, middenin de tweede golf van COVID-19, testten maar liefst 45% van de mensen in Nepal positief op COVID-19 met een sterftecijfer van 2,1%. In een ongekende situatie zoals nooit tevoren, was er een ernstig tekort aan zuurstofcilinders met een tekort van 20.000 – 25.000 cilinders.

Dit is hoe we helpen

Met de opbrengst van de Giro555-actie ‘Samen tegen corona’ bieden de elf hulporganisaties achter Giro555 medische noodhulp aan coronapatiënten en zetten zij alles op alles om vaccineren in kwetsbare landen mogelijk te maken. World Vision, een van deze hulporganisaties, werkt met Giro555-geld in het zwaargetroffen Nepal.

Vaccinatie-ondersteuning

Met steun van Giro555 kon World Vision onder andere 210 zuurstofcilinders distribueren om direct medische noodhulp te verlenen. Daarnaast helpen we de lokale overheid bij het opzetten van 18 vaccinatiecentra en zorgen we voor onder andere persoonlijke beschermingsmiddelen, ontsmettingsmiddelen en logistiek. We trainen vrijwilligers die op de vaccinatielocaties ondersteunen bij het vaccineren en er onder andere op toezien dat mensen die gevaccineerd worden genoeg afstand van elkaar houden, hun handen wassen en delen waar nodig mondkapjes uit. 

Sher Dhan Rai, Chief Minister van Province 1: “World Vision steunt Province 1 en onze lokale overheden sinds de uitbraak van het coronavirus en is de eerste organisatie die ons steun verleent. De steun van World Vision was van groot belang tijdens de eerste golf van COVID-19. Nu wij door de tweede golf van de pandemie worden getroffen, hebben zij ons met essentiële medische benodigdheden bereikt. Wij stellen de hulp in deze moeilijke tijd zeer op prijs.” 

Covid-19 response in Nepal

Testcapaciteit

Ook ondersteunen we bij de testcapaciteit in meer rurale gebieden. Aangezien er in heel Nepal slechts 81 door de overheid gecertificeerde RT PCR-laboratoria zijn, en de meesten daarvan in steden zijn gevestigd, betekent dit dat veel mensen op het platteland zich veelal niet lieten testen. Maar ondertussen verspreidde COVID-19 zich daar wel. De regering van Nepal keurde COVID-19-antigeentesten goed omdat deze sneller en goedkoper zijn en toch een goede inschatting kunnen geven van de virusverspreiding in een gemeenschap. Om de capaciteit van de lokale overheid onder het gezondheidssysteem te versterken en ook de verspreiding van COVID-19 in de meest kwetsbare gemeenschappen te beperken, ondersteunt World Vision dorpen op het platteland met antigeentestkits zodat zij zich kunnen testen.

Trilochan Bhatta, Chief Minister van de provincie Sudurpaschim: “World Vision heeft de overheid van de provincie Sudurpashchim voortdurend gesteund in de strijd tegen het coronavirus, zowel tijdens de eerste golf als nu tijdens de tweede golf. De overhandiging van deze broodnodige medische steun zal het leven van met COVID-19 besmette patiënten in de hele provincie helpen beschermen.

Was dit interessant of nuttig? Deel dit project met je netwerk!