Noodhulp Oekraïne
Mensen uit Oekraïne hebben dringend hulp nodig. Help jij mee?

Noodhulp Oekraïne

In elk conflict zijn de meest kwetsbaren vaak extra de dupe. World Vision heeft daarom juist in deze situatie speciale aandacht voor kinderen.

In de Roemeense hoofdstad Boekarest is het congrescentrum Romexpo in mum van tijd omgetoverd tot een reusachtige centrale opvangplek voor vluchtelingen uit Oekraïne. Het is er een komen en gaan van vooral moeders met jonge kinderen. Iedere dag passeren hier tussen de 500 tot 1000 vluchtelingen. Iedereen die je spreekt, heeft een hartverscheurend verhaal te vertellen. Maar in de Romexpo is er een bed, eten, een extra set kleding en een beetje aandacht van hulpverleners.

Help mee en geef.

Dit is wat we tot nu toe hebben gedaan

We richten ons op het ondersteunen van kwetsbare kinderen en volwassenen die door het conflict worden getroffen. Dit doen we in Oekraïne zelf en aangrenzende landen Roemenië en Moldavië door zowel eigen noodhulpverlening als het ondersteunen van partnerorganisaties.

Een greep uit de activiteiten die we tot nu toe hebben uitgevoerd:

In Oekraïne: 

-    Voedsel en noodhulpgoederen zoals zeep, dekens en kussens leveren aan ziekenhuiszorg

In Roemenië: 

-    In diverse kampen bij de grens met Oekraïne: voedsel uitdelen, noodhulpgoederen zoals luiers en maandverband uitdelen, kachels tegen de kou, tijdelijk toiletten realiseren, op een aantal plekken televisies om deze meer kind-vriendelijk te maken, vluchtelingen helpen bij hun verdere vervoer, op kleine schaal medische zorg voor kinderen. 
-    ‘Child Friendly Space’ (= een veilige opvangplek voor kinderen) opgezet waar kinderen naar school kunnen en psychosociale ondersteuning krijgen.
-    Bij diverse grensoversteekplaatsen hebben we warme dranken en voedsel uitgedeeld.
 

Bezoek aan onze respons

World Vision Nederland directeur Marco van de Graaf was onlangs in vluchtelingenopvang Romexpo in Boekarest en zegt: “Het is aangrijpend om te zien dat mensen niet weten wat ze moeten doen: moeten ze hier blijven, of verder trekken, en waar dan heen…? Dit gaat echt lang duren en ze blijven onze steun hard nodig hebben”. 

Veel kinderen zien er vermoeid uit. De sporen van de lange en vaak stressvolle reis is van hun gezichtjes af te lezen. Terwijl een jonge moeder met zwarte paardenstaart ijverig bezig is om haar boodschappentas te vullen met blikjes en luiers, schuiven haar kinderen aan in de speelplek van World Vision. Een poppenhuis, een knutseltafel; na een emotionele dag kunnen ze eindelijk hun fantasie even de vrije loop laten. “De meeste ouders hebben een stressvolle tijd achter zich,’’ vertelt Liza van Word Vision. Juist daarom doet het de kinderen extra goed dat ze een uurtje of zelfs langer onder begeleiding van World Vision-medewerkers kunnen spelen. De glijbaan is duidelijk favoriet bij de jongens, aan de knutseltafel zijn de meiden in de meerderheid. Voor de kinderen die daar behoefte aan hebben is er altijd iemand met een luisterend oor op de kinderplek aanwezig. “Ouders zijn aan het overleven, daarom is het goed dat wij er even kunnen zijn voor de kinderen. Dan hebben de ouders ook even de handen vrij.’’

Dit gaat echt lang duren en ze blijven onze steun hard nodig hebben.
Marco van der Graaf, directeur World Vision Nederland, tijdens bezoek aan onze respons in Roemenië

World Vision bereikt bijna 100.000 Oekraïners

In de eerste 2,5 maand van de crisis heeft World Vision bijna 100.000 Oekraïners bereikt. We richten ons op ontheemde gezinnen en kwetsbare kinderen in Oekraïne en omliggende landen Roemenië en Moldavië, met een focus op voedselhulp en financiële ondersteuning, mentale gezondheidszorg en onderwijs.

Met steun van GIRO555 heeft World Vision in Romexpo in Boekarest, in samenwerking met gemeente Boekarest en andere hulporganisaties, een plek kunnen inrichten waar Oekraïense vluchtelingen terecht kunnen voor allerlei hulp. World Vision ondersteunt bij het uitdelen van voedsel en essentiële levensitems zoals bijvoorbeeld tandpasta en luiers. Tevens is er een kinderspeelplek ingericht en is er een unit (container) geplaatst met oplaadpunten voor telefoons en gratis internet. Binnenkort verhuist de opvangplek naar een nieuwe locatie.

Het laatste nieuws