Yumina Chauque

08-08-2019

Wet tegen kindhuwelijken in Mozambique

“Ik ben echt superblij met dit nieuws. Als iedereen zich aan deze wet houdt, hoeven meisjes zoals ik niet langer bang te zijn voor de dag van morgen”, zegt de twaalfjarige kinderactiviste Yumina Chauque. Ze viert de aanname van de eerste wet tegen kindhuwelijken in Mozambique.

Volgens deze nieuwe wet worden overtreders ervan gestraft met twee tot acht jaar gevangenisstraf. Het aannemen van deze wet is het hoogtepunt van een campagne gevoerd door diverse NGO’s. World Vision heeft een sleutelrol gespeeld door bijstand te verlenen aan de overheid en andere betrokken organisaties.

Verwoeste levens

Voor Persília Muianga de Gouveia, Advocacy and Campaign Manager bij World Vision, was deze reis persoonlijk: “Ik heb zoveel meisjes gezien, waarvan hun leven is verwoest. Hun dromen zijn in vlammen opgegaan omdat ze veel te vroeg moesten trouwen. Hun lichamen waren er niet klaar voor om kinderen te krijgen. Of moeder en baby overleden door complicaties bij de geboorte. Ze gingen niet meer naar school, waardoor ze niet kunnen lezen en schrijven en niet voor zichzelf kunnen zorgen.”

Elk kind vrij om te groeien

Deze wet zal de groei en ontwikkeling van de persoonlijkheid van een meisje bevorderen en bijdragen aan een rechtvaardiger samenleving waarin vrouwen en mannen dezelfde kansen hebben voor groei, training en ontwikkeling.