Habiba - Syrië 8 jaar

15-03-2019

Syrische kinderen bang om terug te gaan naar hun verwoeste land

De oorlog in Syrië gaat vandaag, 15 maart, het negende jaar in. World Vision vroeg Syrische kinderen die nu in Jordanië en Libanon leven naar hun angsten en dromen. Bijna 60% van de kinderen voelt zich niet veilig of maakt zich zorgen over het verliezen van familieleden.

Jonge vluchtelingen hebben het grootste gedeelte van hun leven in een gastland gewoond. Toch blijkt dat zij acht jaar na het begin van de oorlog in Syrië nog steeds in angst voor geweld leven. “Deze kinderen worden achtervolgd door hun traumatische ervaringen in Syrië. En degenen die geboren zijn buiten Syrië, groeien op met de verhalen van oorlog en vernietiging,” aldus Justin Byworth, Global Humanitarian Director van World Vision. “Dat is ook de reden waarom de meeste van deze kinderen liever niet op korte termijn terug willen naar Syrië.”

“Ik ben zo bang om terug te gaan naar Syrië, want wat als mijn zusjes ergens gaan spelen … en er valt een bom?”, zegt de 10-jarige Habiba (foto bovenaan).

Hoewel de Syrische kinderen uit het onderzoek nu leven in gastlanden die als veilig worden beschouwd, blijkt in de praktijk dat ze weinig rechten hebben. Ze kunnen vaak niet naar school en hebben geen toegang tot gezondheidszorg. Daarnaast lopen ze meer risico om jong te trouwen of te moeten werken om te overleven.

Ter vergelijking vroegen we ook kinderen uit Europa en Japan naar hun angsten en dromen. Daaruit bleken opvallend veel overeenkomsten tussen de kinderen. De angsten die Syrische kinderen beschreven waren echter levensecht en bedreigend.

Mijn grootste droom is om te studeren en dokter te worden, zodat ik mensen kan behandelen en genezen. Maar omdat er in Syrië oorlog kwam, is dat onmogelijk geworden. Hier in Jordanië wilde ik in ieder geval naar school, maar ik moet werken om geld te verdienen voor ons gezin. Ik moest met school stoppen.”
- Sara, 15 jaar.

Byworth: “Uit ons rapport blijkt dat Syrische kinderen steeds minder ‘typische kinderangsten’ hebben, maar vaker grote zorgen ervaren over oorlog en veiligheid (30%) en klimaatverandering (4%). Dromen van kinderen blijken overal hetzelfde. Veel kinderen dromen over hun toekomstige beroep (37%), ze willen liefde en geluk vinden (16%) en dromen van een einde aan oorlog en klimaatverandering (14%). “

World Vision heeft sinds het begin van de oorlog Syrische kinderen hulp gegeven. In 2018 bereikten we  meer dan 1,2 miljoen mensen (waarvan naar schatting 700.000 kinderen) in Syrië, Libanon, Jordanië en Turkije. Wilt u ons werk onder Syrische vluchtelingen ondersteunen, word dan donateur of geef een eenmalige gift aan ons noodhulpfonds.