Habtam

11-02-2019

Wat mij overkwam, mag bij anderen niet gebeuren

“Het was een klap in mijn gezicht toen ik hoorde dat ik een week later zou trouwen. Ik huilde en wist niet wat ik moest doen.” Haar moeder zei haar dat ze geen andere keus had dan het huwelijk te accepteren. 

Habtam trouwde op 15-jarige leeftijd, onder voorwaarde dat haar toekomstige man beloofde dat ze onderwijs mocht blijven volgen. Gelijk de eerste dag na hun trouwen verbrak hij zijn belofte en verbood hij Habtam om nog naar school te gaan. Toch was Habtam vastbesloten. Wanneer haar man naar zijn werk was, ging ze stiekem naar school. Hij ontdekte dit en begon haar fysiek te misbruiken. Ze bleef naar school gaan, maar wist wat haar bij thuiskomst te wachten zou staan; haar man zou haar slaan. 

De moeder van Habtam kreeg in de gaten wat er speelde en vroeg Habtam’s echtgenoot om toe te staan dat ze naar school zou gaan. Hij weigerde. Slechts twee maanden na het huwelijk, scheidde Habtam van haar man. Ze woont nu weer bij haar moeder en gaat nog steeds naar school. De gevolgen van het huwelijk achtervolgen haar nog steeds. “Mensen wijzen me na. Kijk, zij is gescheiden! Als ik op school een vraag beantwoord, hoor ik achter me het gefluister.” 

Habtam wil dat kindhuwelijken stoppen. “Wat mij overkwam, mag bij anderen niet gebeuren.”