Agnes

Van ongewenst zwanger tot ondernemende vrouw

Nel den Boer was in Oeganda om onze sponsorprogramma’s te evalueren en zij ontmoette daar Agnes. Agnes was 16 toen ze zwanger raakte, maar heeft toch een mooie toekomst voor zich.

Nel: “Ze viel op door haar fel gekleurde rok en brede glimlach. Ze leek ons de hele dag al op de voet te volgen en aan het eind van de dag werd ik aan haar voorgesteld omdat ze had gezegd dat ze graag haar verhaal aan mij wilde vertellen. Ik was meteen erg nieuwsgierig, want zo vaak gebeurt het niet dat vrouwen tijdens een projectbezoek spontaan hun verhaal aan mij willen vertellen.

We spraken af om elkaar de volgende dag te ontmoeten in een winkelstraat. Ze verwelkomde ons in een kleine opslagplaats. Het bleek haar eigen bedrijfje te zijn. Ze droeg een naaimachine naar buiten, en kleren die hersteld moesten worden. Agnes ging achter haar naaimachine zitten, bood me een kruk aan en zei: ‘Nu ben ik klaar om mijn verhaal te vertellen’.”

Agnes vertelde dat ze 16 jaar was en ongewenst zwanger, toen World Vision in haar dorp de gesponsorde kinderen kwam opzoeken en haar vroeg waarom ze niet op school was. Ze vertelde hoe ze ongewenst zwanger was geraakt, en dat ze teleurgesteld was dat haar droom om lerares te worden nu niet kon uitkomen.  De medewerkers van World Vision vroegen haar of ze na de bevalling een cursus wilde volgen. Een bijzonder aanbod, want Agnes had haar hoop op vervolgonderwijs uit haar hoofd gezet. Ze moest voor haar zoon zorgen, en haar moeder had ook geen geld over.

Agnes: “Na de bevalling van mijn zoon ben ik zes maanden naar de cursus van World Vision geweest. Daar leerde ik om met de naaimachine om te gaan en een eigen bedrijfje op te zetten. Nu werk ik al vier jaar op deze plek en zorg ik voor mezelf en mijn zoon. Ik woon nog wel bij mijn moeder maar ik wil in de toekomst een eigen huis huren.”

Ondanks het feit dat Agnes geen sponsor had, is ze toch door World Vision geholpen, en dat heeft haar leven veranderd. Agnes is uit de spiraal van armoede gekomen door een vak te leren. Ze is trots op wat ze heeft geleerd en dankbaar voor de mogelijkheden die ze nu heeft. Agnes heeft weer hoop gekregen, het mooiste geschenk wat iemand kan ontvangen.

Omdat Agnes wil voorkomen dat meisjes in haar dorp hetzelfde moeten meemaken als zij, zoekt ze die meiden op om met ze te praten. En ze laat geen enkele gelegenheid onbenut om haar persoonlijke verhaal te delen. Bijvoorbeeld tijdens bijeenkomsten met de overheid en op scholen.
Nel: “Het was prachtig om te zien hoe het leven van Agnes niet tot stilstand is gekomen, maar vooruit gaat!”

Door onze gemeenschapsgerichte aanpak, profiteren naast elk kind dat je sponsort ook nog vier andere kinderen.