Tarekegn op school

07-06-2018

Er bestaat een wereld...waar sjouwers weer kind mogen zijn. 

“Ik vind leren op school superleuk. Maar het ging steeds slechter, omdat ik mijn huiswerk niet kon doen en me niet kon concentreren” vertelt Tarekegn (13 jaar). Zijn ouders hadden net genoeg geld om hun kinderen te eten te geven en naar school te sturen. Maar er was niet voldoende om ook een uniform en verdere schoolspullen te betalen. 

Na schooltijd ging Tarekegn daarom elke dag met een lege maag op zoek naar werk. “Meestal vervoerde ik zware spullen van de markt naar de huizen van mensen voor een beetje geld”. Tijd om zijn huiswerk te maken had hij daarom niet. Zijn schoolprestaties waren heel slecht en zijn droom om piloot te worden leek steeds verder weg.

Tarekegn woont in Ethiopië, in een gebied waar World Vision ook werkt. De ouders van Tarekegn  kregen voorlichting over de consequenties zijn van kinderarbeid. En waarom het zo belangrijk is dat Tarekegn en andere kinderen naar school kunnen gaan om te bouwen aan hun toekomst. Ook ontvingen zijn ouders goede aardappelzaden, die een grotere oogst opleverden dan voorheen. Nu zijn Tarekegn’s ouders in staat om zelf te zorgen voor voldoende eten en geld om hun eigen gezin te onderhouden.

Tarekgn en zijn vriendjes kregen pennen, schriften en een echt schooluniform. Nu kon hij na schooltijd zijn huiswerk doen, in plaats van te werken!

Tarekegn’s vader, Meleko, zei na de training: "Door het project ging ik anders denken over kinderarbeid en World Vision heeft ervoor gezorgd dat ik zelf voor mijn gezin kan zorgen. Ik sta mijn kinderen niet toe om te werken zoals voorheen. Ik zal er alles aan doen om te zorgen dat niet alleen mijn kinderen, maar dat ook de kinderen van andere ouders niet meer hoeven te werken.”
Tarekegn’s schoolprestaties zijn sterk verbeterd. Op deze manier kan hij zelf, met een duwtje in de rug, zijn droom om piloot te worden toch realiseren.
 

Ik vind leren op school superleuk!
Tarekegn

Wat is kinderarbeid?

Onder 'kinderarbeid' verstaan we alle vormen van werk die het recht op regulier dagonderwijs in de weg staan en/of die schadelijk zijn voor de gezondheid en ontwikkeling van een kind tot 15 jaar. Daarnaast valt ook zwaar werk verricht door kinderen van 15 t/m 18 jaar onder de definitie van kinderarbeid. Kinderarbeid is verboden volgens internationale conventies en verdragen.