Nel in Oeganda

21-02-2018

Passie en bezieling in Oeganda (Kyabigambire)


Onze collega Nel den Boer (Senior Health Specialist) is net terug van haar reis naar ons programma Kyabigambire in Oeganda. Regelmatig bezoekt zij onze programma’s om te kijken hoe het gaat. Hieronder neemt ze u graag mee in die reis en vertelt ze over wat ze heeft mogen zien en meemaken. Leest u mee?


Wat was de reden van het bezoek aan Oeganda?
Samen met het team van Wold Vision Oeganda heb ik diverse onderdelen van ons programma daar bekeken. Ik doe dit om de voortgang van die onderdelen te meten en om de uitdagingen met hen te bespreken.
Door ons programma te bezoeken kan ik met de mensen daar praten over hun omstandigheden en vragen wat zij aan het werk van World Vision hebben. Dat is belangrijk, want dit zijn tenslotte de mensen waarvoor wij allemaal ons werk doen. 
Ook minstens zo belangrijk is het dat ik op het moment dat ik daar ben kan praten met de lokale partners waarmee World Vision samenwerkt. Zij zijn degenen die het werk overnemen en voortzetten als wij als World Vision het gebied verlaten, erg belangrijk dus! Om die reden ging naar alle projecten uit ons programma ook een afgevaardigde van de lokale overheid mee, Annet. Zij gaf aan heel blij te zijn met World Vision: “jullie doen het werk wat wij eigenlijk allang hadden moeten doen”.


“Jullie doen het werk wat wij eigenlijk allang hadden moeten doen.”


Duurzame verandering
Dat Annet dit aangeeft is belangrijk. Het laat zien hoe gemotiveerd dit team is om de stijgende lijn die is ingezet voort te zetten als wij het gebied verlaten. We willen graag dat alles wat we hebben opgebouwd in het gebied, qua voorzieningen en kennis, wordt overgenomen door de lokale overheid. Zodat de veranderingen blijvend en dus duurzaam zijn.

Dit voor elkaar krijgen vereist andere capaciteiten dan nodig zijn tijdens de opbouw van een programma. In het team van Kyabigambire zitten daarom specialisten op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en bescherming van kinderen. Dit zijn heel bekwame mensen met specifieke opleidingen op deze vlakken. Samen met de lokale partners gaan zij ervoor zorgen dat bijvoorbeeld scholen en ziekenhuizen straks zelfstandig de stijgende lijn kunnen voortzetten die is ingezet.


Wat zijn de uitdagingen in dit programma?
Het is een uitdaging dat we in sommige dingen afhankelijk zijn van de lokale overheid. Een voorbeeld waarin we hier soms tegenaan lopen is bijvoorbeeld dat wij voorzien in vaccinaties. Deze worden bewaard in een ijskast die onder het beheer is van de lokale overheid. Deze ijskast is af en aan stuk de laatste tijd, waardoor de vaccinaties niet meer te gebruiken zijn als deze lange tijd niet gekoeld zijn.

Eén van de speerpunten op het gebied van gezondheidszorg is daarom op dit moment om de lokale ‘health staff’ te trainen om het belang van continue zorg duidelijk te maken aan de lokale overheid.


Passie en bezieling
Ik vond het erg hoopvol dat het lokale team zo enthousiast is over waar ze allemaal mee bezig zijn en welke vooruitgangen er worden geboekt. Ik heb gezien dat ze met veel passie en bezieling hun baan uitvoeren en dat is heel goed nieuws voor de kinderen in dat gebied!