Liza de Jonge nieuwe ambassadeur World Vision

Liza de Jonge nieuwe ambassadeur World Vision

03-02-2020

Ze had nog nooit van World Vision gehoord, totdat een vriendin haar vertelde over Chosen, een nieuwe manier van kindsponsoring die World Vision eind vorig jaar geïntroduceerd heeft in Nederland. Chosen draait de rollen om en voor het eerst in 70 jaar kiezen kinderen zelf hun sponsor. Nu is Liza de Jonge onze nieuwste ambassadeur en is ze door Linate uit Oeganda uitgekozen als sponsor. Tijd dus om haar aan jullie voor te stellen.

Zij lacht
Liza is 25, ze studeerde Communicatie en is oprichtster van ‘Zij Lacht’, een community voor jonge, christelijke vrouwen. Met ‘Zij Lacht’ wil ze vrouwen inspireren en ze helpen hun relatie met God te versterken. ‘Het is nooit mijn doel geweest om een platform te ontwikkelen. Ik was voor mezelf online op zoek naar meer verdieping, maar kon dat niet vinden. Dus toen heb ik aan een aantal vrouwen gevraagd of ze mee wilden werken aan een platform. Daaruit ontstond een website met overdenkingen.’ Nu is de Zij Lacht bijbel uitgegeven, hebben ze evenementen georganiseerd en is er sinds vorig jaar een academie waar vrouwen investeren in hun relatie met God. 

Wat doe je met je geld
Terwijl Zij Lacht groeit is Liza nog druk bezig met haar studie. Ze studeert af en besluit niet op zoek te gaan naar een baan en de zekerheid van een goed inkomen. Ze gaat juist door met Zij Lacht. Dat betekent wel de start van een zoektocht naar een manier om de missie van Zij Lacht uit te kunnen dragen, en een inkomen voor zichzelf te kunnen genereren. Tijdens die zoektocht hoort ze op een zondag in haar kerk een overdenking over het gebruik van financiën. Dat zet haar aan het denken over haar eigen manier van met geld omgaan. Ze besluit om een deel van het geld dat ze verdient in te gaan zetten voor anderen. Juist in die week spreekt ze een vriendin die haar vertelt over Chosen. 

Kinderen laten kiezen
Ze is meteen enthousiast en besluit zich aan te melden. ‘Ik werd meteen warm van Chosen. Hier worden de rollen omgedraaid en mogen kinderen zelf hun sponsor kiezen. Dat is heel belangrijk voor een kind. Wij hebben heel veel keuzes in ons leven, maar voor deze kinderen is dat niet zo. Dat zij zelf kunnen kiezen vind ik zo vet! Het betekent voor veel kinderen dat ze niet op een wachtlijst komen omdat ze misschien niet zo mooi op een foto staan en daardoor niet gekozen worden. Dit is zo’n nieuw concept en zo belangrijk, dat wil ik graag supporten. 

Het verschil maken
Ondanks dat Liza zelf nog geen kinderen heeft is het voor haar belangrijk dat ze het verschil kan maken in het leven van een jong kind. ‘Hier in Nederland zet ik me in voor volwassen vrouwen en dat is belangrijk, maar ik wil ook het verschil kunnen maken in het leven van een jong kind. Dat heeft impact op de rest van zijn of haar leven. 

Ambassadeur
Inmiddels is Liza in Oeganda uitgekozen door Linata als sponsor. ‘Ik vond het heel bijzonder om te zien Linata uit alle foto’s die daar hingen die van mij koos. Ik werd er helemaal stil van.’ Ze hebben nog geen contact gehad maar volgende maand gaat Liza naar Oeganda om het project te bekijken en Linata te ontmoeten. ‘Het lijkt me heel bijzonder om daar te zijn, ik vind het belangrijk dat ik ten diepste begrijp wat het werk van World Vision betekent. Dan kan ik me 100% als ambassadeur inzetten. 

Ze ziet veel kansen om via ‘Zij Lacht’ Chosen en het werk van World Vision bekend te maken. ‘We delen verhalen op Instagram, en bereiken veel vrouwen via onze evenementen en academie. Ik wil mensen graag bewust maken van het feit hoe goed we het hebben in Nederland. Vaak beseffen we ons dat niet eens. Veel dingen zijn bij ons zo vanzelfsprekend. We vinden het heel gewoon dat we elke dag te eten hebben, dat we goed onderwijs kunnen volgen en dat dat ook voor onze kinderen beschikbaar is. Maar geldt lang niet voor iedereen. Als ik dat mensen in kan laten zien, en ze aan kan zetten tot actie dan is mijn ambassadeurschap geslaagd!


Copyright foto: Hind Mari