header fmnr

Hulp bieden met zorg voor de aarde: de uitdaging van World Vision

De klimaatcrisis raakt kinderen in kwetsbare gebieden nu al

De aarde zucht onder de gevolgen van klimaatverandering. En het zijn de meest kwetsbaren die daar zwaar onder lijden. Toenemende voedselonzekerheid als gevolg van extreem weer, gaat hand in hand met een stijging van armoede, migratie en de kans op geweld en uitbuiting. World Vision vindt daarom dat humanitaire hulp niet los kan staan van zorg voor de schepping.

Klimaatverandering en uitbuiting hebben alles met elkaar te maken. Dat laat het verhaal van de 15-jarige Cavo uit Angola zien. Ze droomt ervan om verder te studeren. Maar klimaatverandering zette een streep door haar plannen. Het gebied waar zij woont, kampt al jarenlang met extreme droogte. Hierdoor is er een groot voedseltekort. Cavo, haar oma en moeder zijn van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat bezig met overleven. Cavo doet er alles aan om eten voor het drietal te bemachtigen. Ze heeft maar liefst drie banen en belandde als minderjarige in de prostitutie.

Dit doet klimaatverandering 

En zoals Cavo zijn er vele kinderen die lijden onder extreem weer. Over de hele wereld, in sloppenwijken, afgelegen dorpen of kampen, zien we de effecten van klimaatverandering en het verband met voedseltekorten en vervolgens uitbuiting. In 2019 waren 23,9 miljoen mensen op de vlucht door een natuurramp. Zo trad in oktober van dat jaar de Komadougou-rivier in de Diffaregio
van Niger buiten zijn oevers door zware regen. Duizenden hectares land met gewassen en huizen kwamen onder water te staan. Een stamhoofd uit de regio vertelde: “3.000 families werden dakloos. Ook ik verloor mijn huis, akkers en bezittingen. Alles was weggespoeld.”

Op dit moment zijn acht van de meest langdurige wereldwijde voedselcrises het gevolg van oorlogs- en natuurgeweld. Landbouwgronden verarmen of putten uit en leveren niets meer op. De verwachting is dat in 2030 meer dan 100 miljoen mensen als gevolg van klimaatverandering weer in armoede leven.

Zorgen voor de toekomst?

De klimaatcrisis is nu al realiteit In het westen roepen we vaak op tot zorg voor de aarde, omwille van de toekomst van onze kinderen. Maar de kinderen die leven in klimaatgevoelige gebieden worden nu al keihard geraakt door de milieucrisis. World Vision doet er daarom alles aan om mensen in staat te stellen natuurrampen te overleven én een duurzame toekomst op te bouwen. Daarbij is innovatie belangrijk. Samen met de lokale bevolking zoeken we naar nieuwe (landbouw)methoden die herstel brengen. Zoals de Farmer Managed Natural Regeneration-methode of het project Mavo Diami. Zo bieden we hulp, maar bouwen ook aan een groenere wereld.

Lees meer over FMNR en Mavo Diami in ons magazine! Vraag het gratis aan door een mail te sturen naar: info@worldvision.nl