Linnete kiest Daniëlle als sponsor

Geef een kind de keuze

24-06-2020 door Daniëlle Koudijs
 

Voor ons staat de foto van Linnete. In haar handen heeft ze mijn foto. In december deden wij namelijk mee aan #Chosen. Niet wij als sponsor kozen haar, maar zij koos ons als sponsor.

"Mama, gaat Linnete ook naar school?" vraagt Jesse terwijl we aan tafel een tekening voor haar maken.
"Jazeker, zij mag ook allemaal dingen leren, net als jij," zeg ik.
"Hoe ziet haar school er dan uit?" vraagt Mads.
"Goede vraag, de scholen daar zijn wel heel anders dan hier," antwoord ik. "Ze hebben minder ruimte, minder spullen en geen digibord."
"Oh, maar hoe kan Linnete dan leren?" vragen ze beiden.
Een goed antwoord heb ik nog niet, maar ik probeer toch wat uit te leggen.

Het leven in Oeganda
Februari 2020 ben ik in Oeganda. Als ambassadeur van World Vision krijg ik de kans om het leven van Oegandese mensen te bekijken. Maar ook de effecten van kindsponsoring. Ik spreek daar ook een docent: "We hebben niet genoeg leermiddelen voor iedereen en maken daarom veel zelf. Het is niet het beste en niet voldoende, maar wel alles wat we kunnen doen om ze verder te helpen." Om mij heen zie ik zelfgemaakt lesmateriaal van karton en plastic, waarmee ze een waardevolle leeromgeving voor de kinderen creëren.

Gepassioneerd en liefdevol
De leraren die ik spreek zijn enorm gepassioneerd. Tijdens mijn hele reis door Oeganda zie ik veel liefdevolle en bezielde professionals. Verloskundigen, laboranten, begeleiders, ooms, tantes, vaders en moeders zetten zich allemaal in voor hun gemeenschap. En nu COVID-19 ook in Oeganda het normale leven verstoort, doen ze dat nog steeds binnen de mogelijkheden die er zijn.

Werk met impact
Kinderen en volwassenen leren bij de projecten van World Vision over hygiëne en over hun rechten. In de omgeving worden waterpunten gefaciliteerd waardoor de gemeenschap minder ver hoeft te lopen voor schoon water. Lokale zorg- en onderwijsprofessionals krijgen training in hoe ze hun werk nog beter kunnen doen met de middelen die ze hebben en hoe ze in gesprek kunnen gaan met hun lokale overheid om te krijgen wat ze nodig hebben. Voor ons zijn dit misschien basale dingen, maar het is levensveranderend voor de mensen hier.

Chosen geeft kinderen een gelijkwaardige positie
Met onze kinderen bespreken we regelmatig de verschillen tussen onze levens en die van onze sponsorkinderen. En ook dat we het door elkaar te helpen voor iedereen een beetje mooier maken. Te beginnen met het geven van een keuze over wie hun sponsor wordt. Door Chosen besluiten zij misschien wel voor het eerst in hun leven over iets heel belangrijks, in een gelijkwaardige positie.

We geloven dat God dat van ons vraagt en door kindsponsoring via World Vision geven wij daar als gezin handen en voeten aan. Geef jij een kind een keuze? Binnenkort krijgen kinderen in Ethiopië de kans jou als sponsor te kiezen!