Leonie in het veld

Blogserie: Leonie laat zich kiezen

Leonie van den Berg is sinds jaren enthousiast ambassadeur van World Vision. Met haar gezin sponsoren ze
Emmanuel uit Oeganda… maar ze gaan ook mee doen met Chosen. Samen met haar gezin houdt Leonie ons
komende tijd op de hoogte van haar belevenissen tijdens hun ‘Chosen-reis’.

Blog 6 - Wij zijn gekozen!

17 mei 2022

Vandaag zijn wij uitgenodigd op het kantoor van World Vision om erachter te komen wie ons nieuwe sponsorkindje is geworden!

Blog 5 - Vandaag is het Chosen feestje!

30 maart 2022

Mijn eerste reis naar een ontwikkelingsland raakte mij heel, heel diep. Nadat ik de allergrootste armoede had gezien probeerde ik me in Nederland weer aan te passen. Maar midden in de supermarkt ging het uiteindelijk mis. Ik keek naar een koelvak vol toetjes in alle soorten, maten en smaken. En toen knapte er iets. Zo absurd veel te kiezen bij zoiets onbelangrijks als een TOETJE, terwijl anderen letterlijk NIETS te kiezen hebben! Onze onverschillige, soms zelfs ondankbare houding midden in al onze overdaad vind ik onbegrijpelijk. Het gevoel overweldigde me. 

Naast toetjes is er elke dag nog zoveel meer te kiezen. Mijn kinderen zie ik hier regelmatig worstelen. Wat wil je op je brood? Waar ga je mee spelen? Welke schoenen doe je aan vandaag? Het helpt als ik de keuze terugbreng naar twee mogelijkheden: hagelslag of pindakaas? Knutselen of de Duplo trein? Schoenen of laarzen? Mijn oudste voelt deze keuzestress het sterkst en zij vroeg me deze week: ‘Maar mama, hoe moeten die sponsorkindjes ooit gaan kiezen tussen al die foto’s?’ Plotseling moest ik weer denken aan het koelvak ik de supermarkt. Hoe het moet zijn als je nog nooit een nagerecht mocht kiezen en dan ál die keuze! Het voelt vast net zo heftig als mijn ervaring jaren terug, maar dan op een overweldigd positieve manier. 
Dat is eigenlijk wat Chosen voor de kinderen inhoudt. Vandaag, 30 maart, is de dag waarop 46 kinderen een ‘toetje’ gaan kiezen. Foto’s van mensen in allerlei soorten en maten, die allemaal iets moois willen betekenen in het leven van een kind. Ik hoop en bid dat alle 46 kinderen, zonder enige keuzestress, die ene foto zien hangen waarvan hun hart zegt: het voelt goed. En dat ze intens genieten van hun moment, want de keuze is voor het eerst helemaal aan hen. 
Wij als toekomstige sponsor moeten nog even geduld hebben, maar op afstand vieren we het feestje alvast mee. Wat een prachtig moment in het leven van deze kinderen!  

 

Blog 4 - Oproep van de kids

21 maart 2022

Renske, Ella en Jorian zijn vol verwachting van wie hen zal kiezen... Zal het een jongetje zijn of een meisje? Spannend...

 

Blog 3 - Op de foto voor Chosen!

16 maart 2022

De wereld staat in brand. Nou ja, een stukje van de wereld, maar wel angstaanjagend dichtbij. Het nieuws is overal, de acties die worden opgezet gelukkig ook. De oorlog in Oekraïne, het leed en de angst: het raakt ons diep.

Al het andere lijkt daardoor naar de achtergrond te verdwijnen. Wat drie weken geleden nog veel van onze aandacht kreeg, komt nu bijna niet meer ter sprake. Zelfs dat je met veel passie ambassadeur bent van een ontwikkelingsorganisatie en met veel bombarie hebt aangekondigd dat je een extra kindje gaat sponsoren... het lijkt even vergeten.

World Vision levert een zeer actief aandeel in de actie van Giro 555. Natuurlijk, want hulp aan de vluchtelingen kan niet wachten en is noodzakelijk! Maar het knaagt aan me. In Marioepol vallen bommen. In Angola hebben acht op de tien kinderen geen eten, drinken of onderdak. In Kiev gaat het luchtalarm af en in India wonen kinderen, die nog nooit een dag naar school zijn geweest, in sloppenwijken. Duizenden Oekraïners zijn op de vlucht. En in Soedan leeft bijna de helft van de mensen al jarenlang onder de armoedegrens. Nieuws over het één overspoeld ons. Het andere blijft buiten beeld. Het voelt niet goed en het zit me dwars.

Maar al piekerend hierover bedenk ik me ook: ik hoef niet te kiezen. Het ene is niet groter, erger of belangrijker dan het andere. Ik mag doen wat ik kan voor álle nood in de wereld. En daarom geef ik aan Giro 555, denk ik mee in de voorbereiding op de komst van een grote groep vluchtelingen in mijn woonplaats, maar ga ik ook met mijn gezin op de foto, want we willen dolgraag gekozen worden door een kostbaar jongetje of meisje. We kijken er naar uit om hem of haar per post wat liefde en vrolijkheid te sturen en te zien hoe het projectgebied in Sierra Leone opbloeit. Zo willen we een lichtje van hoop aansteken in deze soms zó donkere wereld. Er wordt in deze wereld veel kapot gemaakt, maar op andere plekken mogen we helpen opbouwen. Dat is hoe God zich laat zien en daar hou ik mij aan vast. Meedoen aan Chosen? Ja. Juist nu.