overhandiging pakket

Bevordering van toiletgang in Centraal Afrikaanse Republiek

In de Centraal Afrikaanse Republiek is het in veel dorpen normaal om in het open veld je behoefte te doen. Dit leidt onder andere tot veel ziekten, daarom was ons project “water voor vrede, water voor het leven” erop gericht om dit te veranderen.

Samen met de gemeenschap werken we in dit project aan het nemen van verantwoordelijkheid voor een hygiënische leefomgeving.
Concrete acties om dit te bewerkstelligen waren onder andere: het samen bouwen van hygiënische toiletten, het inrichten van handwasgelegenheden en elkaar aan te moedigen zeep te gebruiken na toiletgang.
Daarnaast leerde de bevolking hun huishoudelijk en dierlijk afval en op de juiste manier te verwerken om zo samen een gezondere leefomgeving te creëeren.

tijdens viering
Tijdens de viering werden grappige sketches opgevoerd om bewustwording te stimuleren. De aanwezige babies vonden dit erg leuk.
tijdens viering
De aanwezige lokale autoriteiten overhandigden materialen om toiletgebouwen te onderhouden.

100 gemeenschappen, met in totaal meer dan 85.000 mensen hebben gevierd dat het in hun dorpen gelukt is om toiletgang te normaliseren.
Tijdens die samenkomsten werd de nieuwe kennis over goede en gezonde hygiënische praktijken uitgebreid gevierd.

"Binnen dit project hebben we geleerd hoe we zelf latrines (toiletgebouwen) konden bouwen. Kwetsbare personen werden daarbij extra geholpen. Op deze manier konden we samen zorgen voor meer toiletgang. Ik ben erg blij met dit initiatief en de adviezen die we hebben gekregen zodat we gezamenlijk onze hygiëne kunnen verbeteren”, zegt Marien, een jongere in Paoua, die ook profiteerde van dit project.

Ook David Dila, een blinde, volwassen man, die woont in Ngaoundaye heeft zelf een latrine kunnen bouwen, nadat hij leerde over het belang ervan om er zelf één te hebben. “Als slechtziende heb ik hulp gevraagd om mijn latrine te graven, maar de prijs was hoger dan ik kon betalen. Denkend aan de gezondheid van mijzelf en mijn kinderen, ben ik het toen zelf gaan bouwen. We begrijpen waarom dit zo belangrijk is, gelukkig hebben we nu een gezondere omgeving”. 

Tijdens de vieringen was ook een afvaardiging van de lokale autoriteiten aanwezig. Zij feliciteerden de gemeenschappen en deelden onderhoudspakketten uit. Hierin zaten materialen waarmee de bevolking hun toiletten zelf goed kan onderhouden.

Door de lokale autoriteiten te betrekken bij dit project en mensen letterlijk gereedschappen in handen te geven, wordt de duurzaamheid van dit project geborgd. 

Central African Republic | International Partnerships

Deze publicatie is tot stand gekomen met hulp van financiering van de Europese Unie. De inhoud is de verantwoordelijkheid van World Vision en hoeft geen weergave te zijn van de standpunten van de Europese Unie.