Nieuwsbericht Kindhuwelijk - Meghla

25-02-2019

Ik heb mijn leven weer terug!

50% van de kindhuwelijken vindt plaats in Zuid-Oost Azië. World Vision zet zich onder andere in om het aantal kindhuwelijken in Bangladesh te verminderen. Eén van de kindhuwelijken dat is voorkomen, is van Meghla uit Bangladesh. Zij zet zich nu samen met World Vision in om jongeren bewust te maken van de gevolgen van een kindhuwelijk. Haar bijzondere verhaal lees je hier.

De ouders van Meghla scheidden toen ze vijf jaar oud was. Haar moeder verliet het land op zoek naar werk. Meghla voelde zich enorm eenzaam. Haar tante probeerde de leegte op te vullen, maar niemand kan je eigen moeder vervangen. Toen haar vader overleed, stortte het leven van Meghla in. “Gelukkig werd ik in die tijd betrokken bij het programma Life Skills Based Education van World Vision. Daar leerde ik over de gevolgen van kindhuwelijken, sociale kwesties, beheersing van emoties en het uiten van mijn mening. Door de lessen heb ik mijn zelfvertrouwen weer teruggekregen.”, vertelt ze. Meghla begon zich weer beter te voelen. Ze ging weer naar school en wilde zich in gaan zetten om andere jongeren te helpen.

Haar tante had andere plannen. Volgens haar had ze een man nodig en ze overtuigde de moeder van Meghla dat ze moest trouwen. Meghla was zich bewust van de gevolgen van een kindhuwelijk en weigerde. Haar moeder en tante negeerden haar tranen en tegenspraak volledig en begonnen met het organiseren van de bruiloft. Meghla voelde zich hopeloos. Op de trouwdag is ze naar school gegaan om haar verhaal met een docent te delen. Ze is daarna niet meer naar huis gegaan voor de bruiloft, maar verbleef bij een vriendin.

Na een tijdje ging ze naar huis. “Toen ik thuiskwam, sloeg mijn oom me. Mijn moeder heeft me drie maanden genegeerd. Ik mocht niet meer naar school.”, vertelt Meghla. De docent en vrienden van Meghla zijn met haar moeder in gesprek gegaan. Ze deelden haar droom om verder te studeren en informeerden haar over de negatieve gevolgen van een kindhuwelijk. Uiteindelijk zag ze in dat het voor Meghla beter was om te investeren in haar opleiding in plaats van op deze leeftijd al te trouwen.

“Ik heb mijn leven weer terug!”, vertelt Meghla met een grote glimlach op mijn gezicht. Op dit moment is Meghla lid van het Child & Youth Forum van World Vision in Bangladesh. Ze strijdt voor het voorkomen van kindhuwelijken. Ze maakt de mensen in de gemeenschap bewust van de negatieve gevolgen en geeft hier workshops over. Daarnaast volgt ze een opleiding tot social worker. Meghla is voor veel jongeren een bron van inspiratie.