Kinderen Armenië

Hulp en herstel voor gezinnen Armenië

Eind september 2020 liep het jarenlang lopende conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië opnieuw op. Het conflict gaat om de regio Nagorno-Karabach. Verschillende pogingen om het conflict te beëindigen zijn niet succesvol gebleken. Het geweld nam in dit conflict ook toe, totdat in de nacht van 9 op 10 november een staakt-het-vuren-verklaring is ondertekend door de Russische Federatie.

In deze periode vielen verschillende burgerslachtoffers en werden veel huizen, scholen, wegen en communicatienetwerken in het conflictgebied Nagorno-Karabach vernield. Naar schatting is de meerderheid van de bevolking, ongeveer 90.000 mensen, van Nagorno-Karabach naar Armenië gevlucht. De meesten van hen (ongeveer 88%) zijn vrouwen en kinderen.

De vluchtelingen uit de Nagorno-Karabach regio werden in Armenië warm ontvangen. Mensen deelden hun huizen, voedsel en (beperkte) middelen om de vluchtelingen te helpen. De regering zorgde voor een aantal gemeenschappelijke onderkomens en zette financiële steunprogramma's op. Een grote steun, maar tegelijkertijd legt dit alles een druk op de gastgemeenschap en zijn dit maar tijdelijke oplossingen. 

Het project richt zich op 65 kwetsbare gezinnen die de oorlog ontvlucht zijn. World Vision zorgt ervoor dat zij kunnen voorzien in hun levensonderhoud en biedt tegelijkertijd trainingen en startkapitaal aan. Hiermee kunnen zij een toekomst opbouwen. De gezinnen worden dagelijks bezocht door een maatschappelijk werker  voor zowel professionele coaching als persoonlijke steun. 

De resultaten tot nu toe zijn veelbelovend! Door goede onderhandelingen staan we zelfs 71 gezinnen bij. De verwachting is dat door de training en financiële hulp bij het opstarten van economische activiteiten 90% van de huishoudens in hun eigen levensbehoefte kan voorzien.

Dit project loopt van 1 juli 2021 tot 30 juni 2022 in drie gebieden: Yerevan, Syunik en Aragatsotn. 


Het project wordt gefinancierd door EO Metterdaad.