Habtam

Habtam werd gedwongen om te trouwen

Op een dag bezocht een 27-jarige priester het dorp van Habtam (dertien jaar, Ethiopië), en besloot dat hij met haar wilde trouwen. Habtams vader dacht dat zij door het huwelijk met een priester een ‘veilig’ onderkomen zou krijgen en ging akkoord. Bovendien zou hij driehonderd dollar voor het huwelijk krijgen.

Habtam vertelt: “Ik kon mijn oren niet geloven toen ik hoorde dat ik moest trouwen. Ik was in de war en heb gesmeekt om het huwelijk niet door te laten gaan, maar ze luisterden niet naar me. De rest van de dag heb ik gehuild.”

Dankzij de kinderrechten-lessen die World Vision op school organiseerde, durfde Habtam aan haar leraar te vertellen dat ze zou moeten trouwen. Hij bracht het balletje aan het rollen en de school schakelde overheid en politie in. Die gingen in gesprek met de ouders van Habtam. Zij konden overtuigd worden dat trouwen op dertienjarige leeftijd echt niet goed zou zijn voor hun dochter. Habtams huwelijk werd geannuleerd. “Dat was de mooiste dag van mijn leven!” blikt Habtam met een glimlach op haar gezicht terug. Door de samenwerking tussen overheid, scholen en World Vision ging het huwelijk van Habtam niet door. Ze is nu heel gelukkig en samen met haar ouders is zij nu een rolmodel in de Stop Child Marriage Campaign.