Elizabeth Lopez

Extra recept: tompoucetaartjes van HHB-winnares Elizabeth

Speciaal voor jou dit extra recept van Elizabeth! Zo kan je meteen aan de bak. We blijven dit keer dichtbij huis met de oer-Hollandse tompouce. Geen gewone tompouce natuurlijk, maar extra feestelijke tompoucetaartjes! Leuk en vooral lekker om samen te maken. We wensen je veel bakplezier en zijn heel benieuwd hoe jouw taartjes eruit komen te zien. Heb je ze gemaakt? Maak een foto van het eindresultaat (of bakproces) en deel deze via social media. Gebruik hiervoor de hashtag #bakdewereldrond en tag @worldvision.nl.

Wat heb je nodig?


(voor 5 taartjes)


Voor de taartjes

•    10 vellen roomboter bladerdeeg 
•    250 ml (volle) melk
•    1/2  vanillestokje
•    50 g kristalsuiker
•    1 eierdooier
•    25 g maïzena
•    Grote bakplaat
•    Bakpapier
•    Breed drinkglas (ca. 10 cm doorsnee)
•    Pan
•    Mengkom
•    Mixer
•    Garde
•    Lage platte schaal
•    Vershoudfolie

 



 

Voor de slagroom

•    250 ml koude slagroom (35% vet)
•    50 g poedersuiker 
•    Mengkom
•    Optioneel: spuitzak


Voor het glazuur

•    100 g poedersuiker
•    1 el water
•    1 à 2 druppels rode kleurstof (of bijv. bietensap)
 

Hoe maak je het?

1.    Laat het bladerdeeg ontdooien.

2.    Verwarm de oven voor op 200 graden. 

3.    Bedek de bakplaat met bakpapier.

4.    Snijd uit elk vel bladerdeeg een cirkel. Zet hiervoor het glas op zijn kop op het vel en snijd langs de rand.

5.    Prik met een vork zoveel mogelijk gaatjes in de bladerdeegcirkels.

6.    Bak de cirkels in 20 à 25 minuten goudbruin. Laat ze daarna afkoelen op een rooster.

7.    Giet 200 ml melk in de pan. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Voeg zowel de peul als het merg toe aan de melk en breng dit aan de kook.

8.    Doe de overige melk (50 ml) met de suiker en eierdooier in een kom en meng goed met een mixer. Voeg als laatste de maïzena toe en mix tot een glad mengsel.

9.    Giet, al mixend, de helft van de hete melk op het suikermengsel. Blijf mixen tot alles goed is gemengd.

10.    Giet het mengsel vervolgens terug bij de melk in de pan en breng aan de kook. Roer voortdurend met een garde. Het mengsel zal na korte tijd gaan binden en ineens snel dikker worden. Zet dan het vuur lager en laat het mengsel 2 minuten zachtjes doorkoken. Blijf ook nu stevig roeren.

11.    Giet de banketbakkersroom in een lage platte schaal: dit verkort de tijd die de room nodig heeft om af te koelen. Dek de schaal af met vershoudfolie. Zorg ervoor dat het folie direct op de room ligt, zodat er geen velvorming kan plaatsvinden.

12.    Giet de koude slagroom in een mengkom. Voeg de poedersuiker toe en klop dit in enkele minuten stijf met een mixer.

13.    Roer de afgekoelde banketbakkersroom goed door. Doe nu 1/3e van de slagroom erbij. Roer dit kort door tot je geen slagroom meer ziet. Bewaar de rest van de slagroom voor de versiering.

14.    Schep of spuit 1/5e van de banketbakkersroom op één van de afgekoelde schijven bladerdeeg. Herhaal dit bij vier andere schijven.

15.    Maak nu het klassieke roze glazuur. Dit doe je door de poedersuiker, water en kleurstof te mengen met een vork. Gebruik een lepel om de laatste vijf schijven met het glazuur te bestrijken.

16.    Leg de schijven met glazuur op de andere schijven, zodat je vijf taartjes krijgt.

17.    Schep of spuit de rest van de slagroom bovenop de taartjes en geniet van je tompoucen.

 

Het bakproces