Zimbabwe

28-9-2017

Joint Response in Zimbabwe

Zimbabwe is één van de Afrikaanse landen waar het afgelopen jaar een hongersnood heeft gedreigd door het weerfenomeen "El Niño". Door de extreme droogte mislukten oogsten en nam de toegang tot voedsel en schoon drinkwater drastisch af.

Door de droogte en honger nam het aantal kinderen dat stopt met school toe. In de periode januari tot maart 2017 hadden 4,1 miljoen mensen behoefte aan voedselhulp. 

World Vision heeft gereageerd op deze humanitaire crisis door deel te nemen aan de tweede fase van de "Zimbabwe Joint Response". Een belangrijk onderdeel van het humanitaire project was een voedselprogramma op 68 scholen in de Hwange regio. Door middel van dit voedselprogramma kregen 20.264 kinderen een dagelijkse maaltijd verrijkt met onder andere vitaminen en mineralen op school. Dit was een goede reden om weer naar school terug te komen. De kinderen kregen hierdoor weer genoeg energie om zich op de lessen te focussen.

Daarnaast heeft World Vision in samenwerking met de lokale gemeenschap acht gemeenschappelijke groentetuinen aangelegd. Elke groentetuin wordt bewerkt door veertig gezinnen uit de lokale gemeenschap en zorgt dat er toegang is tot groentes voor eigen consumptie en voor verkoop. Daarnaast hebben 4.000 boeren uit de lokale gemeenschap ook landbouwtraining ontvangen, zodat zij het beste kunnen zaaien en oogsten, daarin rekening houdend met de droogte.
 

Dutch Relief Alliance

Namens de Dutch Relief Alliance leidt Oxfam Novib een samenwerking van ICCO & Kerk in Actie/ACT Alliance, Plan Nederland, Terre des Hommes en World Vision om noodhulp te bieden aan 113,485 slachtoffers van de extreme droogte in Zimbabwe dankzij een bijdrage van € 2.608.609 van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.