Hygiëne lessen op een middelbare school
Hygiëne lessen op een middelbare school

Sanitaire voorzieningen en water in DR Congo

Dit project richt zich op de provincie North Kivu in het oosten van DRC. Deze provincie heeft de meeste mensen die humanitaire hulp nodig hebben vergeleken met de andere provincies in dit land. Weinig mensen hebben toegang tot water en sanitair, en er is weinig kennis over hygiëne. Daarnaast is dit gebied het hardst getroffen door de recente ebola uitbraak en heerst er vijandigheid tegen de hulpverleners. Om ebola te voorkomen, maar ook om de extreme armoede te ontsnappen, is toegang tot schoon drinkwater en verbeterde sanitaire structuren hard nodig. Deze situatie raakt vrouwen en kinderen extra hard omdat zij verantwoordelijk zijn voor het halen van water. Hiervoor moeten ze lange stukken lopen, wat ook risico’s onderweg met zich meebrengt. Daarnaast zijn meisjes vaak niet in staat om naar school te gaan, omdat ze veel tijd kwijt zijn aan het halen van water.

Wat we doen:

World Vision, in samenwerking met de overheid, gaat 33 nieuwe waterpompen bouwen en 48 waterpompen herstellen om mensen toegang te geven tot water. Dit wordt met name gedaan bij dorpen en ziekenhuizen. Om ervoor te zorgen dat op lange termijn de toegang tot water blijft bestaan worden de comités die verantwoordelijk zijn voor de 81 waterpompen getraind. Zij worden getraind op het verzamelen van de bijdrage van de dorpelingen om de pomp te gebruiken en kunnen hiermee het reguliere onderhoud van de pomp betalen.  
Daarnaast gaat World Vision 16 toiletgebouwen bouwen die geschikt zijn voor mensen met een handicap. Deze toiletgebouwen komen bij ziekenhuizen te staan. Ook worden er handwas stations gebouwd. Dit zorgt ervoor dat mensen hun handen kunnen wassen om zo de overdracht van ziektes te voorkomen, waaronder ebola en COVID-19. Dit alles wordt gedaan samen met de comités van de ziekenhuizen om iedereen aan boord te krijgen. 
Als laatste gaat World Vision samen met de dorpen werken aan de verbetering van de kennis en handelingen rondom hygiëne en sanitair. Hiervoor wordt de “Villages et Écoles Assainis” (VEA) methode gebruikt. Dit is een geïntegreerde aanpak die wordt geleidt door de dorpelingen zelf en zorgt voor langdurige verbeteringen op het gebied van drinkwater, sanitair, persoonlijke hygiëne en afvalverwerking. Het hebben van geschikte sanitaire structuren en het naleven van een goede persoonlijke hygiëne kan de ebola uitbraak helpen te beëindigen.

Deze aanpak wordt ondersteund door het ministerie van volksgezondheid van de DRC en UNICEF.

Resultaat:

De meest kwetsbare mensen hebben langdurig toegang tot drinkwater. Doordat de water comités getraind zijn halen ze geld op van de mensen die de waterpomp gebruiken en wordt de pomp regulier onderhouden. Dit regulier onderhoud zorgt ervoor dat de waterpomp niet kapot gaat. Het niet ver hoeven lopen naar de dichtstbijzijnde waterpomp zorgt ervoor dat vrouwen en meisjes minder gevaar lopen op weg naar de waterpomp. Ook houden vrouwen meer tijd over voor inkomsten genererende activiteiten en meisjes kunnen naar school. Daarnaast zitten er zowel mannen als vrouwen in het water comités. Dit zorgt ervoor dat alle kwetsbare huishoudens, zoals huishoudens geleid door vrouwen of kinderen, extra ondersteund worden.

Er ontstaan verbeterde latrines en handwas stations voor de ziekenhuizen. Doordat de comités in de ziekenhuizen betrokken zijn bij het bouwen van de latrines worden deze latrines regelmatig schoongehouden en reparaties worden uitgevoerd wanneer nodig. Deze latrines zijn speciaal geschikt voor mensen met een handicap maar zijn ook geschikt voor meisjes tijdens hun menstruatie.
Daarnaast verbeterd de hygiënische kennis van de mensen die getraind worden door middel van de VEA methode. Het verbeteren van deze kennis resulteert erin dat mensen hun persoonlijke hygiëne verbeteren, met het gevolg dat ziektes zich minder snel verspreiden, waaronder Ebola en Covid-19.