children eating

Humanitaire hulp in DR Congo

In de Democratische Republiek Congo (DRC) speelt al jaren een humanitaire, mensenrechten- en veiligheidscrisis. In 2018 hadden meer dan 13 miljoen mensen hulp nodig, van wie 4,5 miljoen mensen uit hun huis zijn verdreven. Naast de vluchtelingencrisis zijn er diverse uitbraken van ziekten, zoals mazelen, malaria, cholera en gele koorts. De bevolking heeft behoefte aan water, voedsel, bescherming en onderwijs.

World Vision helpt in de regio’s Noord-Kivu en Zuid-Kivu

De behoeften van de bevolking zijn in kaart gebracht en de hulp is daarom gericht op:

 • Voedsel en levensonderhoud
  Het uitdelen van voedsel, zaden en gereedschappen en het trainen van de bevolking om te zorgen voor een goede oogst.
 • Water, sanitaire voorzieningen en hygiëne
  Het voorzien in de middelen voor en het promoten van hygiëne. Waterpunten en tanks voor het opvangen van regenwater worden aangelegd en toilet- en doucheblokken worden gebouwd.
 • Onderwijs
  Kinderen worden gestimuleerd om naar school te gaan en ontvangen de materialen die zij hiervoor nodig hebben. Leraren krijgen onderwijstrainingen.
 • Bescherming
  Er worden in de gemeenschap structuren opgezet om mensen bewust te maken van kinder- en mensenrechten. Kinderen die psychosociale zorg nodig hebben en slachtoffers van seksueel geweld worden doorverwezen worden naar de juiste instanties. 
 • Financiële ondersteuning
  Het financieel ondersteunen van gezinnen en gemeenschappen, zodat zij in de meest noodzakelijke behoeften kunnen voorzien.

Zo wordt er hulp geboden aan de meest kwetsbare mensen.

Gezamenlijke hulp

Deze activiteiten zijn onderdeel van een gezamenlijke hulpactie, die we uitvoeren met de Dutch Relief Alliance (DRA).

Andere organisaties die hierbij betrokken zijn, zijn CARE, Red een Kind, Tear en War Child. In totaal willen we met elkaar 152.627 mensen bereiken. Dit project wordt gefinancierd door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.